Naslovnica Premium Kolumne

Sporovi s BiH i Srbijom naša su stvar, Sloveniju se to ne tiče

Na prvu, novi slovenski premijer Šarec ni za milimetar neće otopliti odnose s Hrvatskom
08. rujna 2018. u 11:58 35 komentara 5159 prikaza
Marjan Šarec
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL

Prema onome što je najavio u svom prvom intervjuu za hrvatske medije, u Večernjem listu, budući slovenski premijer Marjan Šarec niti za milimetar neće promijeniti slovenski državni stav o hrvatsko-slovenskoj granici. Šarec postaje premijer u dugotrajnom političkom eksperimentu koji rezultira vladom po sistemu “svi udruženi protiv Janše”, a kako će u njegovoj vladi biti poznati slovenski antihrvatski jastreb Karl Erjavec, jasno je da tu pomaka nema. I to nije problem.

Granično pitanje Pahor nezadovoljan stavom Europske komisije prema arbitraži

Otkako je na čelo hrvatske Vlade došao Andrej Plenković, postignuto je to da, premda su Hrvatska i Slovenija u graničnom sporu i Slovenija nas stalno tužaka Bruxellesu i traži zaštitu od nekooperativnih Hrvata, stanje je na granici dobro, a režim prolaska nama važnih turista korektan. Izuzmemo li štancanje kazni ribarima u zaljevu ili vali, sve je drugo status quo. Ostane li tako još koju godinicu, ili sljedeće četiri ako se na toliko vremena protegne mandat bivšeg glumca i imitatora Šareca, u Hrvatskoj nećemo plakati.

No, problem nastaje u pokroviteljskom i pomalo arogantnom tonu Šarecovih odgovora na naša pitanja. Prvo, on kaže da je “istina da Slovenija nije jedina država s kojom Hrvatska ima pogranični spor”, što sugerira da je Hrvatska remetilački faktor. Dakle, naši sporovi s BiH i Srbijom su naša stvar i Slovenija se time ne treba zamarati, a ponajmanje to komentirati u poluironičnom tonu. Nama to smeta jer je Šarecova izjava kopija Vučićeve. Dakle, ne tiče vas se.

andrej plenković arbitraža Hrvatska i Slovenija u Bruxellesu zaratile i zbog Južnokineskog mora

Nadalje, Šarec poručuje našim ribarima da poštuju novu granicu i ne smiju prelaziti na slovenski teritorij. Tu je, što se Hrvatska tiče, riječ o pokušaju uzurpacije našeg morskog teritorija, jer Hrvatska ne priznaje granicu iz propale arbitraže. I kada govori da je za dobre odnose potrebno dvoje, Šarec bi nas podučio, pa docira; “pa će i vaša vlada morati sve učiniti za to”. Marjan Šarec očito nema diplomatskog iskustva, pa su mu prve poruke Hrvatskoj ispale traljave. No, ima iskustvo glumca, možda premijera bude bolja od pretpremijere.

Pogledajte video skupine iz Maribora koja je uznemirila Sloveniju:

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Avangard:

    Slovenci su ušli u EU u svojim postoječim granicama pa su korupcijom htjeli komad Hrvatske, e pa nemože ni SADA KAO I NIKADA

  • Deleted user:

    Hrvatska je najljepša zemlja na ovim prostorima i svi žele otkinuti od nje. Srbe smo izcipelirali, Bošnjaci se nebitni i preslabi, Crnogorci imaju dovoljno grizodušja za to što su nam napravili 90-tih pa šute i korektni su, a Slovence smo ... prikaži još!o naguzili tajnim snimkama, a i oni nam ne mogu ništa. Sve ostalo je kmečanje za unutarnje potrebe šarene koalicije u Sloveniji.

  • mikrogrizzly:

    Najviše neugodna spoznaja za SLO (izjavio Janša, da ne bi bilo da je moj stav) jest što arbitraža u konačnici nepovoljna za njih jer su izgubili na cca 70 % kopnenog razgraničenja, a na moru nisu dobili ništa posebno - ... prikaži još! gledano njihovim "velikim očima" iz vremena prije toga... Tako da bi RH komotno mogla pristati na takvu arbitražu jer je winner duž kopnene granice, a mora ionako imamo napretek. Međutim, ne smijemo iz načelnih razloga, moralno etički, pristati na tu i takvu arbitražu - ni pod kojim uvjetima jer je izvedena baš kao što je pijani Rupel tamo negdje u zimu 2007. pričao po party terevenkama u Ljubljani (arbitre bomo napili, najedli in €€€€€€€ - šelo potem bodo Hrvati ugotovili kje bo potekala meja), I tako i bi - in whiskey veritas Rupel je bio točan prognozer. Sad nek se dave u vlastitim ..,. ne smijem napisati!