Naslovnica Vijesti Svijet

Pahor nezadovoljan stavom Europske komisije prema arbitraži

Predsjednik Pahor je je naglasio da je loše i štetno što Europska komisija ne zahtijeva da se poštuje arbitražna presuda koje je utvrdila slovensko-hrvatsku granicu
26. kolovoza 2018. u 14:15 17 komentara 2045 prikaza
Foto: Reuters

Slovenski predsjednik Borut Pahor zadovoljan je što je Europska komisija proširenje na Balkan opet uvrstila u svoju agendu, ali je razočaran jer ne ustraje na primjeni arbitražne odluke u slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu  kojom je Sloveniji pripao kontakt s otvorenim vodama, priopćeno je u nedjelju iz njegova ureda.

Borut Pahor SLOVENIJA Novi socijaldemokrati prijavili Pahora zbog veleizdaje u slučaju arbitraža

Borut Pahor je to kazao u subotu na europskome forumu u austrijskom mjestu Alpbachu gdje je u raspravi europsku politiku prema zapadnom Balkanu ocijenio dobrom i korisnom.

Poslije dugih godina strateške apstinencije zapadni Balkan je na summitu Europske unije u Sofiji opet uvršten u vrh njezine agende, rekao je Pahor prema priopćenju.

Nuklearka Krško OPET PROBLEMI Arbitraža Hrvatske i slovenije i zbog blokade u upravi nuklearke Krško?

Dobro je što je Europska komisija novom strategijom širenja na jugoistočnu regiju prihvatila načelo po kojemu je uvjet za članstvo rješenje bilateralnih graničnih prijepora, ocijenio je.

Istodobno je kritizirao odnos EK prema slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu u kojem Slovenija inzistira na implementaciji arbitražnog rješenja, koje Hrvatska ne prihvaća jer cijeli proces smatra kompromitiranim te nudi bilateralne pregovore.

"Predsjednik Pahor je je naglasio da je loše i štetno što Europska komisija ne zahtijeva da se arbitražna presuda koje je utvrdila slovensko-hrvatsku granicu poštuje", navodi se u priopćenju.

Borut Pahor Bez dogovora Pahor: Žao mi je što stranke ljevice odbijaju dogovor s Janšom

"To je tim čudnije zbog činjenice da je dvostranom arbitražnom sporazumu Slovenije i Hrvatske kumovala upravo Europska komisija", citira ured Pahora.

Takvo je stajalište nedosljedno, rekao je Pahor.

Janez Janša: Njegov SDS, prema anketama, ima najveće povjerenje birača – 25 posto Danas izbori Hoće li proeuropska Slovenija izabrati klona mađarskog premijera Orbana

"S jedne strane  Europska komisija zahtijeva rješenje graničnih pitanja, a s druge ne inzistira na neposrednoj primjeni (tih rješenja) nakon što uz teške napore dođe do takvih sporazuma", rekao je Pahor u Alpbachu.

 

>> Britanka koja je pala u Jadran s kruzera zapravo je namjerno skočila

1 / 4
Kay Longstaff

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Do daljnjega ništa od jedrenja @Prave Hrvatine po Piranskome vanka 😂

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Uzima li ovaj botokse il je " večito mlad " ?

 • stomugromova:

  Ovim budaletinama koji su uhvaćeni sa prstima u pekmezu,smiju se svi u EU.Što da EK zahtijeva ? Da otvori istragu protiv francuskog suca,koji je bio predsjednik Arbitražnog suca i njemačkog suca koje su Slovenci potplatili. Bilo bi im bolje da ... prikaži još!da začepe i ne vuku mačku za rep.