Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBENA ESKADRILA

Potpuno drugačiji zahtjevi: Višenamjenski, a ne 'goli' zrakoplov

borbeni avioni
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
26.07.2017.
u 17:18

Od ponuditelja MORH traži da uključi i izgradnju hangara, simulator...

Zahtjev za ponudu (RfP) koji je MORH 20. srpnja uputio u SAD, Izrael, Grčku (sve F-16), Južnu Koreju (FA-50) i Švedsku (JAS-39 Gripen) vezan za nabavu borbenih zrakoplova potpuno je različit od dosadašnjih, koji su baš svi bili zaustavljeni, a eskadrila nikada nabavljena.

Ministar obrane Damir Krstičević sa svojim timom (vodi ga brigadir koji se dokazao pri nabavi američkih helikoptera Kiowa OH-59D) odlučio se za “višenamjenski zrakoplov”. U startu sasvim drukčije jer su prije željeli nabaviti zrakoplov namijenjen tzv. air policingu. Koji bi bio naoružan tek osnovnim naoružanjem, topom i raketama zrak-zrak kratkog dometa.

Ambicije MORH-a sada su daleko veće jer višenamjenski zrakoplov, uz nadzor zračnog teritorija RH, treba biti opremljen i softverom i naoružanjem za djelovanje zrak-zemlja, dakle i po ciljevima na zemlji. U prvoj fazi u MORH-u očekuju da će uz aparate doći i sve potrebno za školovanje pilota u tom segmentu, a onda će biti nabavljeno i takvo naoružanje.

borbeni avioni
1/8

Nadalje, nakon više godina obuke zrakoplov i naši piloti trebaju steći sposobnosti i za navalne operacije te one u dubini teritorija protivnika. To poskupljuje nabavu, pogotovu što u MORH-u traže od isporučitelja da u ponudu uračunaju i – izgradnju hangara, prilagodbu pista, simulator, obuku za početnu grupu od šest pilota i 40-ak tehničara (u državi isporučiteljici), koji bi, po povratku, preuzeli obuku ostalih.

S obzirom na ovakve ambicije, jasno da će cijena “golog” zrakoplova činiti možda tek nešto više od polovice ukupne. U odlučivanju će biti bitne i ponude investicija i poslova za gospodarstvo RH. Glavna “dogma” natječaja je da će HRZ nabaviti zrakoplove ugovorom države s državom, ne uz posredništvo tvrtki. Do početka listopada ove godine ponuditelji trebaju dostaviti ponude, a onda će do kraja godine biti odabran zrakoplov.

Iz MORH-a će uslijediti preporuka za izbor, no odluku donosi Vlada RH. Predsjednica RH uključena je u ovaj posao time što je i vrhovna zapovjednica i do sada je ovdje davala ministru obrane punu potporu. Budući da i Grabar-Kitarović i Krstičević imaju jednak politički background, da je ona bila politička tajnica NATO-a, a on školovan u SAD-u i pod NATO-patronatom, bilo bi iznenađenje kad o nabavi borbene eskadrile ne bi imali jednak stav.

Komentara 74

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
20:51 26.07.2017.

To ministre,samo takvu nabavu i jos od Izraela F16 i to ce biti pun pogodak za HV ali i respekt u regionu,sve pohvale za ovo do sada planirano.

DU
Deleted user
17:30 26.07.2017.

Kotromanovica treba angazirati, covjek je polozio test u obnovi migova.

Avatar future Gohan
future Gohan
18:16 26.07.2017.

Što više o toj temi.... očito najbitnje jest da je odlučeno krenuti u kupovinu... da, treba nama lovica u mnogo toga.. ali vidimo sami, EU klimava, a i ne stojima baš najbolje u njoj, NATO klimav... pa ne kupujemo mi oružje da se borimo s rusijom ili što ti ja znam, več da u regiji kojoj jesmo možemo se obraniti... no više puta sam bio nekako siguran da si tjera voda Gripenu na mlin... kao kasnije oni su novi, ovi stari... a Gripen meni mnogo sumnjiv.... no ubrzo bi trebali vijdeti što će biti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije