Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2018. u 14:40

U Njemačkoj lani zabilježeno najmanje prekršaja u posljednjih 25 godina

Broj imigranata koji su kažnjeni u Italiji zbog nekog kaznenog djela porastao je s 317 u 1995. godini na čak 1050 u 2015. Objava toga podatka svakako će izazvati hajku na strance i pomoći svim političarima koji žive šireći strah od dolaska izbjeglica. No u Italiji je 1995. godine bilo 700 tisuća imigranata, a 2015. pet milijuna. Porast broja imigranata ne samo što nije razmjeran porastu kaznenih djela koje su oni počinili, već je mnogo manji.

U Njemačkoj je prošle godine zabilježeno najmanje prekršaja u posljednjih 25 godina. Zanimljivo je da broj zločina pada i kada se radi o počiniteljima njemačkog i o počiniteljima nenjemačkog porijekla. U odnosu na 2014. godinu, prije migrantskoga vala, broj kaznenih djela u Njemačkoj smanjen je 5,8 posto.

U Italiji je 2007. bilo tri milijuna imigranata, a 2016. ih je bilo više od šest milijuna. No, kriminal je, ukupno gledajući, smanjen. Broj prijava prekršaja i kaznenih djela smanjen je s 2,9 milijuna na 2,6 milijuna. Smanjen je broj ubojstava, kojih u Italiji nikada nije bilo malo, ali je smanjen i broj seksualnih nasilja s pet tisuća prijavljenih na četiri tisuće.

Još je jedan podatak zanimljiv u tom kontekstu. Kada imigranti dobiju dokumente, odnosno mogućnost ostanka i rada, smanjuje se broj prekršaja koje čine. Više prekršaja i kaznenih djela počine oni koji nemaju regulirane dokumente. Pedesetih je u Švicarskoj otvorena rasprava o prevelikom broju kaznenih djela koja su počinili talijanski imigranti. Rasprava je nestala kada su smanjena i kaznena djela, a nestajala su kako su talijanski imigranti dobivali švicarske dozvole boravka. Talijani u tadašnjoj Švicarskoj počeli su otvarati slastičarnice i pizzerije.

Političari koji žive na pozornici plašeći pučanstvo strancima (kao i svi ostali koji se uz takve političare šlepaju) izgubit će svoje slogane kada će oni koji im daju konsenzus p(r)ogledati točne brojke. Strahokonsenzus ide na valove.

Ključne riječi

Komentara 13

BA
bakulušić
15:27 06.11.2018.

PROMO članak!

Avatar nekineki
nekineki
16:23 06.11.2018.

ma koga vi farbate?

KA
Karloho
17:40 06.11.2018.

Drug Silvije je na istom kursu,laže,piše poluistine pa nam tako objašnjava i zataškava ono sto svi znaju.Jedino još nedostaje da za sve optuži crkvu i vjernike kao sto je to nebrojeno puta uradio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije