Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredni izbori

Picoki za fiškala: Zašto je nezavisni kandidat u Đurđevcu pomeo i SDP i HDZ

Željko Lacković
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
02.04.2014.
u 17:00

Željko Lacković: Bili smo grad koji misli svojom glavom. A onda je došla ekipa...

Akaj da vam velimo? Nema posla, nema industrije, grad umire. Ovi kaj su bili prije jako su dobro delali samo jednu jedinu stvar: premetali papire s jedne strane stola na drugi. Sad bumo vidli kaj bu on napravil – veli ekipa na terasi kafića u središtu Đurđevca, na trgu nazvanom po gradskom zaštitniku svetom Jurju. Trgom prolaze dvojica mladića, trešte narodnjaci iz mobitela. U blizini je veliko romsko naselje u koje se policija ne usudi ući bez specijalaca za leđima.

S rezigniranim momcima na terasi razgovarali smo dva dana nakon što je nezavisni kandidat Željko Lacković, domaći dečko, imućni odvjetnik, rasturio na izvanrednim lokalnim izborima.

Car u pustinji

Dobio je 59,81 posto glasova u prvome krugu za gradonačelnika, a njegova lista osvojila je devet od 15 vijećničkih mandata. Lokalni šef HDZ-a odmah je dao ostavku. Šefica SDP-a mandat na raspolaganje. Došlo je do demontaže sustava koji je godinama vladao. Drugim riječima, Lacković je sada u podravskome gradiću oko 120 kilometara sjeveroistočno od Zagreba, najpoznatijem po legendi o Picokima i po Đurđevačkim peskima, jedinoj hrvatskoj pustinji – car.

Pobijedio je on i na redovitim izborima u svibnju prošle godine, ali nije imao podršku u Vijeću pa su dvije sve manje velike stranke srušile njegov proračun. SDP je imao gradonačelnike u prethodnih 12 godina, a u zadnje četiri ta je stranka neslužbeno koalirala s HDZ-om.

Situacija je, objašnjava Lacković, s kojim smo razgovarali u njegovu skromno uređenu odvjetničkom uredu, bila takva da je naslijedio proračun od 28 milijuna kuna i četiri milijuna kuna minusa, a predložio je proračun od 45 milijuna kuna uz program saniranja duga. Nije prošlo. Sada, kaže, hoće.

– Đurđevac je sinonim toga kako se u Hrvatskoj ne radi dobro. SDP i HDZ zatvorili su sve moguće putove za bilo kakvu gospodarsku intervenciju, za bilo kakvu ideju. Kad sam bio dečko, Đurđevac je bio grad alternative, od rocka i punka do navijačkih skupina, grad koji misli svojom glavom, a postao je gradom u kojoj si je ekipa složila zatvoren krug, parazitirala na proračunu i slala djecu na školovanje izvan grada – kaže Lacković.

Samo crno-bijelo

Domeće kako je “ekipa”, kako zove političke suparnike iz SDP-a i HDZ-a, “nanjušila” opasnost i otvoreno se udružila čim je lani prvi put najavio izlazak na izbore.

– Imali su i zajednički stožer u goricama, gdje su razbijali glavu kako da mi doskoče. Odmah nakon moje pobjede išli su me rušiti. Znao sam to i znao sam da će doći do novih izbora – govori pokazujući nam rezultate ankete koju je naručio u prosincu i koja je kirurški precizno predvidjela što će se dogoditi.

Foto: Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

(Foto: Marijan Susenj/PIXSELL)

Lacković jednostavno izlaže svoj program: najprije sanirati proračunski minus prodajući suvišnu gradsku imovinu, poput odmarališta na Jadranu, i tako stvoriti osnovnu pretpostavku za privlačenje investitora u poslovnu zonu, za gradnju sportsko-rekreacijskog kompleksa, centra za gospodarenje otpadom. O tome kakvo je stanje u Đurđevcu svjedoči i to što osnovna škola i dalje ima azbestni pokrov, a gimnazija, koja ove godine slavi 50. rođendan, još je podstanar.

Osim zasićenjem Đurđevčana “velikim” strankama, koje nisu realizirale baš nijedan projekt, naš dobro upućeni sugovornik, nestranačka osoba, fenomen Lackovićeve pobjede objašnjava ovako: – Najviše mu je diglo rejting to što je prvi javno i otvoreno progovorio o tome da Đurđevac zapostavljaju i država i Koprivničko-križevačka županija. Država zato što je sve institucije preselila drugamo, a sad, recimo, i policija radi samo do 15 sati, a Županija zbog toga jer se skandalozno ponaša. Evo primjera. Ove je godine našoj gimnaziji dala potporu od 15.000 kuna, a školi u susjednoj općini Kalinovec, iz koje je dožupan, 1,8 milijuna kuna.

Naš sugovornik kaže i kako Lackoviću svakako nije naškodilo to što se za njime ne vuku nikakve afere. Čini se da on jako dobro pazi kako ga se ne bi moglo optužiti za nečasne radnje. Spominje primjer u vezi s naknadom za smanjenu tržišnu vrijednost nekretnina, koju Grad Đurđevac plaća 30-ero njegovih stranaka prema postupcima koji su provedeni prije nego što je on postao gradonačelnikom. Tvrdi kako usprkos potpisanim ugovorima o odvjetničkoj naknadi nikome nije naplatio ni lipe, da ga se ne bi optuživalo za sukob interesa.

Njegov znanac kaže kako mu je mana to što u politici funkcionira kao poduzetnik, a ne kao političar, pa za njega nema sive boje, nego je sve crno ili bijelo, zbog čega dolazi u sukobe. I doista, kad Lackovića pitate o odnosu viših razina vlasti prema Đurđevcu, ne govori u rukavicama.

Kraj bipolarnog sustava

– Đurđevačku Podravinu ne da zaobilaze, nego nam deru kožu, i to naživo! Županija s osnove rente za eksploatiranje plina na našem području godišnje dobiva oko 20 milijuna kuna, nakon povećanja rente to će biti 40 milijuna kuna. Taj novac sada odlazi na križevačko područje, odakle je župan. Prije ili kasnije to više neće biti tako, novac će se vraćati onamo kamo i pripada – ljutito će Lacković, koji često diže buru i kao županijski vijećnik.

Fiškal kojeg su Picoki odabrali uvjeren je da će se bipolarni politički sustav u Hrvatskoj sigurno srušiti već na idućim parlamentarnim izborima.

– HDZ i SDP su tranzicijske stranke kojima je cilj društveno pretvoriti u privatno i staviti novac u svoj džep ili u tuđi uz proviziju – kaže nestranački gradonačelnik iz “kluba 60 posto”.

>> Nezavisni kandidat pomeo velike stranke

Komentara 5

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
19:48 02.04.2014.

Ljudima se zgadila politika HDZ-SDP.

IV
IvanaKnin
21:07 03.04.2014.

Drugovi i drugarice su se uspaničili koliko vidim, pa ide propaganda kako su svi isti, nije baš tako ,SDP je gori po svemu, uvijek bio, nažalost 50 godina vladavine je ostavilo tragove i nikad niste iz ruke ispustili kontrolu nad medijima i svim društvenim institucijama, ali ni to vam ne pomaže,jer ništa ne znate raditi osim sijati strah i očaj.Ovaj put ste gotovi, a onda kad se počme otkrivati....jer ovo sad je ipak treći ešalon drugova,kvaliteta se razrijedila...

SS
sokac sa drave
18:33 03.04.2014.

A zasto smo mi hrvati tako glup narod da nam treba 20 godina da svatimo da su HDZ iSDP jedna potpuno ista stranka sa istim neoliberalnim programom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije