Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLUGA IZ POLICIJE NEMA...

Dvije naoko nepovezane priče jako povezuje dva kg nestalog zlata

Željko Dolački - poluga zlata
Foto: DPA/PIXSELL, Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
25.12.2017.
u 20:46

Razotkrili krijumčare zlata, ali poluga iz policije nema

Čudo neviđeno! Sramota velikih razmjera! Nevjerojatna priča iz središta zagrebačke policije!”, vrištali su mediji nakon što je otkriveno da je početkom travnja 2016. provaljeno u središte kriminalističke policije u Heinzelovoj. A da sramota za policiju bude veća, lopov se pod okriljem noći ušetao u ured Željka Dolačkog, u tom trenutku voditelja Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke.

Neometan činjenicom što se nalazi u središtu najveće PU u zemlji, prepilio je sef iz kojeg je u tišini ukrao oko 600.000 kuna, 279.000 eura te dva kilograma zlata. Kada je pukla policijska bruka i sramota, sa svojih funkcija odstupili su Goran Burušić, tadašnji načelnik PU zagrebačke, i Vlado Dominić, tadašnji glavni ravnatelj policije. No sve to bilo je ništa naspram otkrića da iza provale u ured stoji – Željko Dolački.

Ili tako barem tvrdi policija, koja ga je kazneno prijavila tvrdeći da je fingirao provalu u svoj ured kako bi prikrio da su iz sefa nestali zlato i novac zaplijenjeni u raznim policijskim akcijama. Zlato i novac nisu nađeni, Dolački je nijekao i niječe krivnju, a zbog cijele te afere u međuvremenu je i optužen te mu se sudi na zagrebačkom Županijskom sudu.

>> Pogledajte galeriju: Skrivene lokacije na Google mapama

I dok se javnost bavila Dolačkim i suludom pričom o (ne)fingiranoj provali u njegov ured, policija je svega nekoliko dana nakon otkrića za nju sramotne provale uhitila skupinu ljudi zbog sumnje da su ilegalno trgovali zlatom vrijednim najmanje 630 milijuna kuna. I tu priča postaje vrlo zanimljiva jer su se među uhićenicima našli otac i sin Pejo i Antonio Ivić, čijih je dva kilograma zlata i 279.000 eura prvo završilo, a zatim i bez traga nestalo iz sefa u uredu Željka Dolačkog.

Događaj koji povezuje dvije naoko nepovezane priče zbio se 15. veljače 2016., a istražitelji su ga vrlo detaljno rekonstruirali u optužnici koju je USKOK nedavno podignuo protiv skupine u kojoj su i Ivići. A ta je skupina, predvođena ocem i sinom Lukom i Antom Galom, duže vrijeme bila tajno praćena i prisluškivana. Pojednostavljeno, USKOK njih dvojicu, Iviće te Dragana Bošnjaka, Pavla Pavlovića, Damira Premužića, Josipa Jelavića, Tomislava Šikića, Tonija Sliška, Zorana Stojića, Aleksandru Štibrić, Cipriana Petrua Lugojana, Gorana Tukšu i Vinka Šutala tereti da su se udružili u zločinačku grupu u sklopu koje su trgovali zlatom.

Zlato, ali i ostale plemenite kovine kupovali su na crno u Italiji i Hrvatskoj, a zatim su ga preprodavali tvrtkama koje se u Italiji legalno bave trgovinom zlatom. Da bi se održao privid stvarnog posla, u Hrvatskoj su osnovana poduzeća na čije su račune talijanske tvrtke uplaćivale novac. Novac s računa hrvatskih tvrtki podizao se ili na temelju lažnih faktura za neobavljene usluge prosljeđivao drugim tvrtkama.

Preko računa hrvatskih tvrtki od svibnja 2014. do travnja 2017., tvrdi USKOK, prošlo je najmanje 630 milijuna kuna, dok je država na ime neplaćenih poreza oštećena za oko 200 milijuna kuna. Zlato i novac iz Italije u Hrvatsku prevozili su se u vozilima, a jednu takvu pošiljku koju je prenosio Antonio Ivić presrele su policijske Kobre 15. veljače 2016. Kako su novac i zlato dospjeli do njega, opisano je u optužnici, koja još nije pravomoćna, a taj je slučaj zapravo primjer poslovanja cijele zločinačke grupe.

Tog je dana jedno talijansko društvo na račun jednog hrvatskog društva uplatilo 750.000 eura. Za postupanje po tom računu bio je ovlašten Pavlović, koji nalaže da se od tog iznosa konvertira 749.245 eura, odnosno 5,7 milijuna kuna. Kada je konverzija obavljena, na račun Zorana Stojića uplaćuje se 3 milijuna kuna, a od tog iznosa on podiže 1,3 milijuna kuna.

Isti dan i na račun Peje Ivića uplaćeno je 500.000 kuna, a opunomoćenica tog računa s njega odmah podiže iznos od 495.000 kuna. Istodobno, policija snima konverzaciju optuženika koji pričaju u kojoj su banci ili mjenjačnici konvertirali novac, a problem nastaje kada nitko od upletenih u tu priču ne može doći do Antonija Ivića. On im je postao nedostupan nakon što ga je policija zaustavila, našla mu zlato i novac te ga privela na obavijesni razgovor. Da je nedostupan, doznaje se kada Ante Galo zove Peju Ivića.

Luka Galo dobacio je susjedu koji se uznemirio vidjevši policijska vozila: Nismo imali provalu, već policija traži zlati koje joj je ukradeno iz sefa

– Čuj, primio sam ukupno 200, a prema podacima u prvoj isplati trebalo je biti 279.500 – kaže Galo.

– Taj ti je iznos trebao biti dostavljen u prvoj turi – kaže Ivić.

– Ali došla je smo jedna tura i to iznos od 200.000 – replicira Galo.

Njegov odgovor uznemiruje Ivića, koji pokušava dobiti sina te shvaća da je – nedostupan. Potraga za mlađim Ivićem traje, a iz tajno snimljene konverzacije razabire se da su sudionici cijele operacije nervozni. U priču se uključuje i Luka Galo, koji zove svog poslovnog partnera u Italiji te mu objašnjava da je nestao “Zoranov sin”. Ime Zoran u razgovorima bila je šifra za Peju Ivića, a Luka Galo talijanskom partneru Ginu Zanazzi govori i da je nestalo “2,5”, što je tvrde tužitelji, šifra za 250.000 eura.

– To me brine – kaže talijanski partner Gali.

– Brine i mene. I Zoran je jako zabrinut. Drugi je dio stigao bez problema, a prvi je nestao. Nemam ti više o tome što reći – kaže Luka Galo Talijanu.

Razgovori se i dalje nastavljaju u istom tonu, a njih dvojica raspravljaju i koja je opcija bolja: da je mlađeg Ivića zaustavila policija ili da ga je netko pokrao.

– A imaš li ti tajni pretinac, bunker, u autu? – pita Talijan Galu.

– Nemam – odgovara ovaj te kaže da će mu se javiti.

Sve ih muči činjenica što u Italiju moraju doći s određenom svotom novca radi kupnje zlata, a taj novac sada nemaju. U međusobnim razgovorima pitaju se što da rade i trebaju li dati svoj novac, a situacija se koliko-toliko raščišćava kada je Antonio Ivić pronađen, odnosno kada je ustanovljeno da je zadržan u policijskoj postaji u Petrovoj ulici. Nakon privođenja branio se da nije znao što prevozi.

Zlato i novac bili su u vrećicama koje mi je dao moj otac. Trebao sam to odnijeti Anti Gali, a tek nakon što su me Kobre zaustavile i odvele na policiju, doznao sam što je u vrećicama – kazao je Ivić nakon privođenja.

Nakon cjelodnevne zavrzlame, iz tajno snimljenih razgovora proizlazi da su stariji Ivić, Luka Galo i Zanazzo ipak uspjeli obaviti planirani posao, predati novac i zlato kome je trebalo. A istražitelji primjećuju da nakon privođenja Antonija Ivića komunikacija između optuženika postaje rjeđa i opreznija. Neki od njih odlučuju i napustiti Hrvatsku, a otac i sin Galo raspituju se i o kriminalističkom istraživanju.

– Ni ja ni Luka ne postojimo nigdje u poslovnoj dokumentaciji, a moramo naći način kako da prezentiramo našu ulogu u svemu tome – čuje se u jednom od tajno snimljenih razgovora.

Željko Dolački - poluga zlata
1/10

Dva mjeseca nakon događaja s mlađim Ivićem skupina je uhićena, a na dan kada je uhićen Luka Galo snimljen je razgovor Ante Gale i jednog susjeda. Susjed se zabrinuo kada je pred kućom obitelji Galo vidio policiju pa je posumnjao da im je u nju provaljeno. No Ante Galo mu kaže:

– Nije bila provala, već je u tijeku policijska akcija nad ljudima koji su “prali” PDV na trgovini zlatom. A kuću nam pretražuju jer traže onaj novac i zlato što su ukradeni iz policije. Njima su rekli da su taj novac i zlato skriveni u našoj kući.

Za istražitelje je taj snimljeni razgovor dokaz da je Ante Galo svjestan da će uskoro biti uhićen te se za to priprema, iako je tijekom istrage zanijekao da je počinio djela za koja ga se tereti. Većina optuženika tijekom istrage poricala je krivnju, no u pretragama je nađena dokumentacija u kojoj je pomno zabilježena svaka konverzija novca te uplata i isplata s računa na račun. Osim toga porezni USKOK rekonstruirao je tijek novca precizno navevši sve obavljene uplate i isplate. USKOK smatra da su 200 milijuna kuna, za koliko je oštećen proračun, okrivljenici podijelili između sebe pa će vjerojatno tražiti i da im se taj iznos oduzme kao nepripadajuća imovinska korist.

 

Komentara 14

IV
ivto22
21:33 25.12.2017.

Zanimljivo kako je uskok zaobišao tvrtke za koje lobira Krešo Milanović, a koje su isto radile što i tvrtke ovih uhićenih. Poreznica koja je sve otkrila je smijenjena, samo guglajte: Maknuli su me iz Porezne jer sam otkrila kružne prijevare tvrtke s kojom je povezan Milanovićev brat . Novinar Gordan Malić je o tome isto govorio i pisao, samo guglajte: Malić o kriminalu Kreše Milanovića. USKOK je proveo selektivnu istragu i u ovim aferama sa zlatom se štitie puno krupnije ribe.

GU
Gustirna
22:15 25.12.2017.

Da je htjela biti prava novinarka ivana je trebala ponesto zapitati poreznicu koja je otkrila ovaj kriminal povezan sa milanovicevima....i kojoj je drug zoran poslije otkrica supirao iz porezne...

MO
modovisisajteMaraschino
21:35 25.12.2017.

njega su dileri optuživali da novac koji je policija zaplijenila nestaje iz njegovog sefa... i to je isto neki fantom ulazio po noći u njegov ured i krao iz sefa možda? bajke za malu djecu.... muljaju slučajem od početka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije