Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERE Klimaju li se dogovorene koalicije HSP-a i HDZ-a u Sisku i Petrinji

Pravaši najavljuju raskide koalicija s ‘talibanima’

18.06.2009.
u 18:04

Ako se u Petrinji ponovi politička trgovina koalicije HDZ-HSS-HSU s HNS-om, kao u županiji, spremni smo raskinuti sve koalicije s tim političkim talibanima, pa i tamo gdje smo na vlasti, rekao je danas predsjednik županijskog HSP-a Željko Kardaš.

Petrinja je nepoznanica
On je potvrdio da se ta stranačka odluka jednako odnosi na sve organizacije, uključujući i Sisak, te Petrinju gdje je HSP s HDZ-om u koaliciji. Nakon neočekivanog pristupanja četiriju vijećnika HNS-a koaliciji HDZ-HSS-HSLS-HSU za konstituiranja Županijske skupštine, Kardaš je županijske stranačke dužnosnike Marijanu Petir (HSS), Ivana Šanteka (HDZ), Rajka Mladenovića (HSU) i Darinka Dumbovića (HNS) nazvao najvećim trgovcima, bahatim i narcisoidnim, a njihovu političku trgovinu “ne sumrakom, nego totalnim mrakom demokracije”.

Po Petrinji naveliko bruji kako će u dogovoru sa Željkom Nenadićem (HDZ) predsjednik Gradskog vijeća u petak postati Darinko Dumbović (HNS), a ne Darko Dumbović (HSP), koji je istican za tu dužnost.

– Ako Darinko Dumbović postane predsjednik Vijeća, tri vijećnika HSP-a izlaze iz koalicije s HDZ-HSS. Ostat ćemo čista obraza – kaže Darko Dumbović.

Uporište - osječki slučaj
– Ukoliko će HSP koalirati sa SDP-om nećemo ući u takvu političku opciju. Ovo govorim u ime HDZ-a, a mislim da to mišljenje dijeli i HSS – okrenuo je pilu naopako petrinjski gradonačelnik Nenadić.

I dok je mnogo nepoznanica što će se u petak dogoditi u Petrinji, epilog još nije dobila ni konstituirajuća sjednica Županijske skupštine.

Uvjerenje da je legalan upravo nastavak sjednice na kojoj su vijećnici koalicije SDP-HNS-DC-DSU-SDSS-SPH i HSP-a izabrali za predsjednika Kardaša izrazila je županica Marina Lovrić-Merzel, koja je tu tvrdnju potkrijepila ranijom odlukom Središnjeg državnog ureda za upravu, koju je potpisao državni tajnik Antun Palarić, gdje je u istom osječkom slučaju obrazložio kako “zamjenske vijećnike nitko ne može odrediti bez odobrenja i potpisa predsjednika stranke”.

– Stoga sporna dva vijećnika HNS-a nisu mogla biti verificirana bez odluke predsjednika HNS-a Radimira Čačića – rekla je M. Lovrić, koja je tonsku snimku sjednice poslala Palariću.

Želite prijaviti greške?