Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SREDNJOŠKOLCI Petrinjska škola postala je i proizvodna ustanova

Petrinjski srednjoškolci proizvode čips od jabuka i suhe šljive

07.11.2008.
u 16:03

PETRINJA - Srednja škola u Petrinji sve je više i proizvodna ustanova. Proizvodnja je zadaća strukovnih usmjerenja poljoprivrednih i prehrambenih tehničara, vinogradara, voćara, vinara i cvjećara.

Prodajom do novih ulaganja
Proizvodni rad značajnog dijela učenika, uz mentorstvo njihovih nastavnika, prikazan je u programu “Mi i proizvodimo”. Izložili su povrće koje su proizveli u školskom vrtu, pokraj Petrinjčice u Gupčevoj ulici, voće iz Školske zadruge Bratovština te presadnice iz dvaju staklenika. U manji staklenik, uz sportsku dvoranu, uvedeno je centralno grijanje, iz školske zgrade.

Ispod zgrade uređen je vinski podrum s dvije vrste mladog vina i laboratorijem, a za poljoprivrednu praksu kupljeni su novi traktor s priključicma, ručni alat za polje i vrt te kombi za prijevoz srednjoškolaca ratara, voćara, cvjećara i vinogradara. Najnovija im je sušara, kapaciteta 180 kilograma, jednog punjena za sušenje voća, povrća i ljekovitog bilja. Počeli su s čipsom od jabuka i šljivama, koje pakiraju u vrećice s vlastitim etiketama i naljepnicama. Od tone jabuka dobiju sto kilograma čipsa, a od 500 kilograma svježih šljiva do 180 kilograma sušenih.

Snaga je u znanju
- Sušara je dio našeg novog praktikuma prehrane, u kojem se uči struka i kvalitetno proizvodi. Čips od jabuka, suhe šljive, pasteriziranu ciklu i jabučni ocat izlažu na sajmovima i ujedno prodaju. U tu nastavnu praksu i proizvodnju u školi uložen je 1,1 milijun kuna. Novac smo dobili iz fondova, a i slani su projekti na natječaj za dodjelu novca.

Uložili smo i nešto svojeg novca. Naša je snaga u znanju, jer od 50 nastavnika polovica su diplomirani inženjeri različitih struka - kaže ravnatelj škole, Ante Balen. - Osnovana je učenička vježbenička udruga Bioprogram.

Osim prerade voća i povrća planiramo proizvoditi i sir. Surađujemo s udrugom petrinjskih vinogradara i voćara i sudjelovat ćemo se programu novoosnovanog Centra za šljivu i kesten. Učenicima širimo znanje, jačamo praksu i budimo zanimanje za poljoprivredu, prehranu i srodne djelatnosti - pohvalio se Ivo Jelečević, voditelj stručnog dijela praktične nastave.

Želite prijaviti greške?