Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zelena šetnja povijesnim stazama

Zelena šetnja povijesnim stazama
11.10.2022.
u 12:06

Šumski puteljci Papuka vijugaju očaravajućom prirodom Slavonije i Podravine, a hladni i brzi planinski potoci i mirisne livade oduševljavaju svojim prizorima u svako godišnje doba. Ovaj očaravajući park prirode pravi je raj za one koje vole istraživati, ali i one koji žele putovati kroz vrijeme.

Putevima moćne prirode

Zasigurno znate da je prije 200 milijuna godina golemi meteor pogodio Zemlju, ali jeste li znali da šetnjom kroz Papuk možete obići to mjesto? Ako Vam je 200 milijuna godina ipak predalek period, Papuk je ujedno bio i zeleni otok Panonskog mora. Dopustite mu da Vas vrati u daleku prošlost i prošećite mjestom gdje su pronađeni ostaci divovskog morskog psa koji je živio na ovim područjima prije 14-17 milijuna godina, a ostatak svoje avanture možete nastaviti šetnjom uz nezaboravni krajobraz koji je isklesan ledenjacima i prastarim vulkanima. Osim zapanjujućih tragova meteora i divovskog morskog psa, Papuk krije i prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj - Rupnicu. Svi znamo da razmjeri aktivnosti tla mogu biti zastrašujući ali Rupnica je pravi pokazatelj koliko mogu biti zapanjujući i predivni. Erupcija vulkana koja se odvijala prije stotinjak milijuna godina za sobom je ostavila zadivljujuće stubasto lučene stijene koje izgledaju poput pravog spomenika monumentalnoj moći prirode.

Šumskim stazama kroz povijest

Papuk je park prirode koji naprosto odiše prošlošću, a različita razdoblja geološke prošlosti možete vidjeti na gotovo svakom koraku. Šuma krije pravu simfoniju šumskih potoka i raznolikih stijena koje su poput žila Zemlje ali i pravi pokazatelji promjena tijekom geološke prošlosti. Ako Vam ti prizori pobude zanimanje kako se razvijala Zemlja i život na Zemlji, svakako navratite u Geo info centar u Voćinu i postanite putnici kroz vrijeme te bar na kratko uronite u kulturnu, biološku i geološku prošlost Papuka. Prizor mora u Slavoniji? Zasigurno mislite da je to neka šala... ali nije! Multimedijalni centar otkrit će Vam tajne Panonskog mora, tajne aktivnosti koje se odvijaju unutar Zemljine kore, nastanku života ali i svakodnevnog života u najvećoj srednjovjekovnoj utvrdi Slavonije - Ružica gradu. Ako ste fan ipak malo bliže prošlosti onda je perivoj dvorca Janković odredište za Vas. Raskošni doživljaji u prirodi očekuju Vas i kada se spustite sa Papuka. Prošećite poput grofa povijesnim perivojem dvorca Janković koji se prostire na površini od osam hektara. Uz pomoć mobilne aplikacije možete saznati različite zanimljivosti i detalje iz života obitelji koja je obilježila taj kraj.

Grofovskom šetnjom do slapa

 Ako Vam se svidjela grofovska šetnja perivojem, onda će Vas zasigurno oduševiti i „Grofova poučna staza“. Riječ je o stazi dugoj 2,5 km koja prolazi najljepšim dijelom Park-šume Jankovac, a dobila je ime po velikom zanesenjaku Josipu pl. Jankoviću. Ova staza je puna predivnih slikovitih prizora te su uz duž staze postavljene ploče koje otkrivaju niz zanimljivosti koje su vezane uz dolinu. Na Jankovcu, u tišini papučke šume se smjestio se glasan i predivan slap Skakavac. Preljeva se niz vapnenačku stijenu dugu 35 metara te odiše romantikom i jedinstvenom energijom tog prostora zbog koje ćete se uvijek iznova vraćati na Papuk.

Mamut(ovac) u Slavoniji

Na obroncima Papuka, usred za ovo podneblje tradicionalnih i očekivanih biljnih vrsta, smjestio se Arboretum Lisičine To je jedan od najbogatijih arboretuma u Hrvatskoj, a ga krase biljke sa raznih kontinenata poput Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Nedaleko od arboretuma nastanio se i jedan neočekivani gost, mamutovac (divovska sekvoja). To je gost iz Kalifornije koji je pronašao svoj dom u Slatini. Slatinski mamutovac je visok 32,5 metara, pa iako nas njegovo ime asocira na mamute koji su nekoć davno koračali Zemljom, slavonski Mamutovac je visok približnoj visini od čak osam mamuta. Zaštićeni je primjerak svoje vrste, a sa svoje 133 godine spada među najstarije sekvoje u Europi. Uz njega se, u novouređenom parku s dječjim igralištem i sjenicom, razvio EPIcentar Sequoia Slatina, koji na inovativan način otkriva niz zanimljivih informacija o mamutovcima.

Bajkoviti pejzaž Drave

Nakon što ste obišli Papuk, predlažemo da svoj boravak u prirodi nastavite uz jednu od najočuvanijih rijeka u Europi - uz Dravu. Ona teče kroz pet država, a najljepše pejzažne prizore kreira upravo u virovitičko-podravskom kraju. Bijeli pješčani sprudovi, otoci te sve nijanse zelene boje koje možete zamisliti, privlače pustolove, rekreativce, romantičare, umjetnike, turiste, ribiče, promatrače ptica... A ako želite vidjeti Križnicu, posljednji otok nekadašnjeg Panonskog mora, do njega možete stići skelom, visećim pješačkim mostom ili biciklom. Drava tvori bajkovite prizore, a od davnina se uz nju vežu mnoge priče i legende. Ipak, najljepša "Dravska priča" nalazi se u posjetiteljskom centru u Noskovcima, koji je smješten u nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića, a tamo se svijet šuma, flore, faune, vila i vilenjaka u potpunosti integrirao u čudesni i bajkoviti scenarij. Svijet sova, kutak leptira, ptičja pjevaonica samo su dio sadržaja posjetiteljskog centra iz kojeg ćete zasigurno izaći puni dojmova. U sklopu centra je i maštovito uređen hostel. No, prije odmora, istražite perivoj gdje vas očekuju bijele rode, jezerca s kornjačama, volijere s pticama grabljivicama, šetnica u krošnjama, vrt mirisnih doživljaja i mnogo drugih čari ovog gotovo nestvarnog kraja. Od posjetiteljskog centra do rijeke Drave vodit će vas staza "Dravi u zagrljaj" koja prolazi pored potoka, livada i kroz šumu, sve do obale rijeke na kojoj možete odahnuti i udahnuti čisti dravski zrak. Prilikom šetnje svakako obratite pažnju na informativne ploče koje su se smjestile uz stazu, a one će vam otkriti niz zanimljivosti o biološkoj raznolikosti ovog područja. U Slavoniji i Podravini svakako otvorite sva svoja osjetila kako biste u potpunosti doživjeli ovo veličanstveno carstvo prirode.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije