Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Romani Janka Matka

Zašto turisti ne bi slijedili put ljubavi kontese i ribara?

26.04.2012., Kastel Stari - Snimanje filma Larin izbor. Ivan Herceg.  Photo: Ivan Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivan Ivanovic/PIXSELL
1/6
14.07.2015.
u 11:07

Priča koja može dovesti goste kao i "Igra prijestolja"

Dubrovnik već nekoliko godina "trlja ruke" nad brojem gostiju koji u njega dođu tragom planetarno popularne serije "Igra prijestolja", a kanjon Zrmanje priprema se za navalu gostiju koje će im dovesti nova verzija Winnetoua... Dodajte tome Hrvate koji su pohrlili u Istanbul kako bi na licu mjesta razgledali gdje su se snimale najvažnije turske sapunice i dobili ste jasnu formulu: filmovi i TV serije danas su temelj na kojem se može graditi ozbiljan turistički posao.

Otrov zbog bisera

Zbog toga je posve nejasno kako to da domaći autori sapunica (koje se prodaju u regiji, ali i šire) nisu do sada zavirili u sve ono što nudi domaća pučka književnost. Primjerice, romani Janka Matka mogu se iskoristiti kao idealna potka za priču kroz koju se mogu provući i sve ljepote i specifičnosti koje Hrvatska nudi svojim gostima. Kako? Jednostavno, a najlakše je to objasniti na primjeru možda i najpopularnijeg romana Janka Matka "Dragulji i strasti", koji je u prošloljetnoj ediciji Janka Matka objavio Večernji list. Ta knjiga govori o velikoj i strastvenoj ljubavi ribara i kontese. Skandalozna zbog klasnih razloga, ta je ljubav završila tragično zbog zle majke kontese Ane-Marije, grofice Regine. Ona je, naime, imala vrijednu bisernu ogrlicu koju je po obiteljskom običaju morala predati u ruke svoje najstarije kćeri na dan njezina vjenčanja. Kako se ne bi odrekla nakita, ona otruje vlastitu kćer.

Potomci junaka knjige

U rukama vještog scenarista, zašto ne i same Jelene Veljače, to bi mogao biti dio neke sasvim nove priče, o potomcima te obitelji, kroz koju bi se provlačila i ta "povijest". Imamo Zlarin, spužvare... zašto ne bismo imali i sapunicu u kojoj seksi ribar danju vadi školjke, a noću ljubi lijepu plemkinju? Glumce imamo i za tu priču. U ulozi grofice Regine nemoguće je zamisliti bilo koga drugog osim Mije Begović, Ivan Herceg već je "ribario" u "Larinu izboru", a ovog smo puta za njegovu fatalnu, nikada prežaljenu ljubav izabrali Katarinu Baban.

>>Ne propustite: Ljubav, strast i osjećaj krivnje

 

Komentara 1

FI
Fisherman
13:18 14.07.2015.

Molim vas lijepo....Pa Janko Matko u svojim pricama nema bolesnih partizana,diverzanata druga Tita,ni prica o tome kako se zaljubljuju Srbi i Hrvatice i obratno, negdje u Dubrovackom zaleđu.Nazalost ako toga nema onda te serje nemogu dobiti novac ministarstva kulture a samim time ni sredstava za rad.E kad bi dosao sa scenarjom u kojem Četnici spasavaju Engleske pilote u drugom svijetskom ratu .....e to bi bio hit u Hrvatskoj kinematografiji, a poslije toga ide serja sa 1200 nastavaka ....prve sezone smimanja.Tu bi pljustala lova.Prvo proslo bi kao povjesna serja a sto na HTV iznimno dobro placaju....od 600 tisuca do milijon kuna po epizodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije