Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Pijete vodu iz plastične boce? Nakon ovog istraživanja dobro ćete razmisliti

Plastične boce
Foto: Thinkstock
1/2
15.03.2018.
u 18:22

Istraživanje je, između ostalih, obuhvatilo brendove kao što su Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé i San Pellegrino.

Istraživanje provedeno s više od 250 plastičnih bočica za vodu, na 11 različitih brendova u devet različitih zemalja pokazalo je da je kontaminacija mikroplastikom gotovo konstantna i pronađena je u više od 90 posto uzoraka.

Točnije, pijenjem iz plastične bočice unosimo u organizam čestice mikroplastike, a znanstvenici traže ispitivanje mogućih zdravstvenih posljedica.

Istraživanje koje je provela novinarska organizacija Orb Media u suradnji sa znanstvenicima Državnog sveučilišta u New Yorku, otkrilo je da se u ljudskoj kosi nalazi prosječno 10,4 mikroplastičnih čestica po litri. To je oko dva puta više od onečišćenja koje je otkriveno u ranijoj studiji provedenoj o kontaminiranosti vode plastikom iz slavine, javlja independent.co.uk.

Istraživanje je provedeno diljem svijeta, a najviša stopa zagađenja je u SAD-u. Prethodna istraživanja pokazala su da se veliki dio plastičnih mikročestica nalazi u oceanima, jezerima, rijekama te u ribljim utrobama, a dobar dio te plastike dolazi iz otpadnih voda u kojima je prana sintetička odjeća. U slučaju flaširane vode, studija je pokazala da je onečišćenje dijelom rezultat plastične ambalaže, a dijelom pogreška u procesu punjenja.

Istraživanje je, između ostalih, obuhvatilo brendove kao što su Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé i San Pellegrino.

Čak 90 posto injekcijskih plastičnih masa može proći kroz ljudsko tijelo, ali neke od njih mogu se nataložiti u crijevima ili putovati kroz limfni sustav, prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane. "Ne znamo koje se sve kemikalije nalaze u plastici, još je tu mnogo nepoznanica", rekao je za Orb, Jane Muncke, vodeći znanstvenik na Forumu o problemima pakiranja hrane u Zurichu.

Pogledajte i koju hranu ne biste trebali jesti:

Plastične boce
1/11

Komentara 21

DU
Deleted user
18:58 15.03.2018.

Drzavno sveuciliste u New Yorku otkrilo da se u ljudskoj kosi nalazi prosjecno 10,4 mikroplasticnih cestica po litri.??? Po litri kose? Jeli to neka nova "umotvorina" VL-a?

Avatar Proleter
Proleter
07:48 16.03.2018.

Buteljirana voda je rijetko viđeni trijumf marketinga nad zdravim razumom. Uspjeli su uvjeriti narod da je bolje piti 400 puta skuplju vodu koja mjesecima stoji u flaši nego svježu hrvatsku vodu iz pipe. Ako to nije za Nobelovu nagradu iz ekonomije onda k vragu i ta nagrada.

DR
Draš
20:49 15.03.2018.

Zato prijeđite na rakiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije