Naslovnica Tech/Sci Znanost

U dijamantima u dubini Zemlje otkrivena nova vrsta leda

Mineralni sastav tektonskih ploča znatno se odražava na njihovoj gustoći i temperaturi na kojoj se tope, što bi moglo unaprijediti modele predviđanja zemljotresa
13. ožujka 2018. u 08:18 3 komentara 1629 prikaza
Dijamant
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Otkriće vode u dijamantima u dubini Zemlje moglo bi značiti da naš planet sadrži mnogo više vode nego što smo dosad znali, prenosi Science Alert.

Ravna Zemlja 'šira slika' Zagovornici 'ravne ploče': Evo zašto nam NASA laže da je Zemlja okrugla!

Znanstvenici su došli do otkrića analizirajući difrakciju X-zraka kroz dijamante prikupljene na jugu Afrike, u Kini, Zairu i Sierra Leoneu. U dijamantima ispod prijelazne zone Zemljina plašta pronađene su molekule vode koje formiraju takozvani led-VII, koji je dosad bio proizvođen u laboratorijima, ali ovo je prvi put da je otkriven u prirodi.

Na temelju analize dijamanta ovog znanstvenog tima, čiji je rad objavljen u časopisu Science, utvrđeno je da su molekule vode vjerojatno ostale zarobljene u dijamantima kao tekućina kada su se kristali formirali oko 610 do 800 km ispod Zemljine površine. Tek prilikom uzdizanja i promjene u tlaku te su molekule oformile led-VII.

Ovo je prvi čvrsti dokaz postojanja samostalne vode na tim dubinama, najvjerojatnije u obliku slane tekućine. Međutim, još se ne zna koliko vode ima u takvim džepovima ili koliko su učestale takve vodene zone. Mineralni sastav tektonskih ploča znatno se odražava na njihovoj gustoći i temperaturi na kojoj se tope, što bi moglo unaprijediti modele predviđanja zemljotresa.

Dijamant
1 / 6
Jupiter
asteroid Potencijalna opasnost Asteroid veći od Golden Gate mosta putuje prema Zemlji Zemlja Odgovori iznenadili Novo istraživanje otkrilo koliko vjerujemo u vanzemaljce? K2-18b VIDEO Pronađen novi planet na kojem bi moglo biti života
Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

 • fixnixx:

  Nepismenog li novinara. Kaže se POTRES, a ne zemljotres. To samo govori o stanju na našim fakultetima koji dozvoljavaju ovakvim piskaralima da završe studij bez poznavanja Hrvatskog jezika.

 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  Moj Bojane a di su tebe PROIZVOĐILI i kada ... Do sada se PROIZVODIO u .... A nije bio PROIZVOĐEN...

 • lukivoda:

  kaj su otkrili topli led?