Naslovnica Tech/Sci Znanost

U dijamantima u dubini Zemlje otkrivena nova vrsta leda

Mineralni sastav tektonskih ploča znatno se odražava na njihovoj gustoći i temperaturi na kojoj se tope, što bi moglo unaprijediti modele predviđanja zemljotresa
13. ožujka 2018. u 08:18 3 komentara 1628 prikaza
Dijamant
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Otkriće vode u dijamantima u dubini Zemlje moglo bi značiti da naš planet sadrži mnogo više vode nego što smo dosad znali, prenosi Science Alert.

Ravna Zemlja 'šira slika' Zagovornici 'ravne ploče': Evo zašto nam NASA laže da je Zemlja okrugla!

Znanstvenici su došli do otkrića analizirajući difrakciju X-zraka kroz dijamante prikupljene na jugu Afrike, u Kini, Zairu i Sierra Leoneu. U dijamantima ispod prijelazne zone Zemljina plašta pronađene su molekule vode koje formiraju takozvani led-VII, koji je dosad bio proizvođen u laboratorijima, ali ovo je prvi put da je otkriven u prirodi.

Na temelju analize dijamanta ovog znanstvenog tima, čiji je rad objavljen u časopisu Science, utvrđeno je da su molekule vode vjerojatno ostale zarobljene u dijamantima kao tekućina kada su se kristali formirali oko 610 do 800 km ispod Zemljine površine. Tek prilikom uzdizanja i promjene u tlaku te su molekule oformile led-VII.

Ovo je prvi čvrsti dokaz postojanja samostalne vode na tim dubinama, najvjerojatnije u obliku slane tekućine. Međutim, još se ne zna koliko vode ima u takvim džepovima ili koliko su učestale takve vodene zone. Mineralni sastav tektonskih ploča znatno se odražava na njihovoj gustoći i temperaturi na kojoj se tope, što bi moglo unaprijediti modele predviđanja zemljotresa.

Dijamant
1 / 6
Jupiter
asteroid Potencijalna opasnost Asteroid veći od Golden Gate mosta putuje prema Zemlji Zemlja Odgovori iznenadili Novo istraživanje otkrilo koliko vjerujemo u vanzemaljce? K2-18b VIDEO Pronađen novi planet na kojem bi moglo biti života

VIP izdvaja za Vas

 • fixnixx:

  Nepismenog li novinara. Kaže se POTRES, a ne zemljotres. To samo govori o stanju na našim fakultetima koji dozvoljavaju ovakvim piskaralima da završe studij bez poznavanja Hrvatskog jezika.

 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  Moj Bojane a di su tebe PROIZVOĐILI i kada ... Do sada se PROIZVODIO u .... A nije bio PROIZVOĐEN...

 • lukivoda:

  kaj su otkrili topli led?