Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vitamin C pomaže u proizvodnji matičnih stanica

vitamin
AFP
26.12.2009.
u 09:01

Vitamin C može pomoći proces tijekom kojeg se obične stanice odraslog čovjeka pretvaraju u matične stanice.

Vitamin C mogao bi imati važnu ulogu u proizvodnji matičnih stanica koje pomažu u liječenju bolesti, tvrde znanstvenici nakon najnovijeg istraživanja. Ovaj vitamin potiče reprogramiranje stanica kod odraslih, te ih pretvara u embrijske matične stanice.

Znanstvenici koji su došli do ovog otkrića vjeruju da bi im moglo pomoći prepreke koje ih već neko vrijeme priječe u proizvodnji reprogramiranih stanica, koje se nazivaju 'inducirane pluripotentne matične stanice' (iPSC). Takve stanice predstavljaju rješenje za etički kontroverznu proizvodnju embrijskih matičnih stanica koje mogu zamijeniti bilo koju vrstu ljudskog tkiva, od kosti do mozga.

Embrijske stanice, inače, mogu se dobiti iz embrija u ranom stadiju razvoja u klinici za oplodnju. iPSC stanice, s druge strane, nastaju u laboratoriju iz drugih odraslih stanica izmjenom njihovih gena.
Mnogi liječnici vjeruju da su iPSC stanice budućnost liječenja matičnim stanicama, budući da se ponašaju slično kao embrijske matične stanice, te se također mogu razviti u čitav niz tkiva.

Pretvaranje običnih stanica u iPSC stanice uglavnom je neuspješno i vrlo teško ostvariti. Takve stanice često prerano ostare i prestanu s diobom ili čak umru.
Ovdje ključnu ulogu može odigrati vitamin C koji, ako ga se dodaje tim stanicama, može spriječiti taj proces, te reprogramiranje učiniti daleko uspješnijim. Razlog ovakvog utjecaja vitamina C mogle bi biti njegova antioksidansna svojstva.

Istraživanje je objavljeno u Cell Stem Cell časopisu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije