Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERENE METODE

Uz trikove ovog poznatog šefa nikada više nećete plakati dok režete luk

Shutterstock
01.10.2025.
u 11:30

Suze pri sjeckanju luka nisu neizbježne. Uz malo pripreme i prave trikove – od hlađenja luka, preko korištenja oštrog noža, pa sve do improviziranih metoda s kruhom ili maslinovim uljem – sjeckanje luka može postati puno ugodniji zadatak.

Luk je jedan od najvažnijih sastojaka u gotovo svakoj kuhinji – dodaje dubinu, aromu i bogatstvo okusu. No, sjeckanje luka često završava suzama i peckanjem očiju, a razlog je jednostavan: kada ga režemo, oslobađaju se hlapljivi spojevi koji u dodiru s očima stvaraju sumpornu kiselinu. Rezultat? Peckanje i nezaustavljiva poplava suza. Srećom, postoji nekoliko provjerenih trikova koji vam mogu pomoći da zadržite suze pod kontrolom.

Ohladite luk prije sjeckanja: Kulinarski stručnjak Ian Sutton savjetuje za Daily Mail da ogulite cijeli luk, zatim ga stavite u hermetički zatvorenu posudu i ohladite u hladnjaku. Tek nakon toga ga prepolovite i nasjeckajte. Hladnoća usporava oslobađanje spojeva sumpora – što znači manje suza.

Koristite oštar nož: Tup nož gnječi luk i oštećuje stanične stijenke, čime oslobađa više spojeva koji izazivaju plač. Oštar nož reže čisto i smanjuje količinu iritansa u zraku.

Ne dirajte korijen: Korijen luka sadrži najveću koncentraciju sumpornih spojeva. Ako ga ostavite netaknutim do kraja sjeckanja, ne samo da ćete izbjeći dodatne suze, već će vam luk ostati kompaktniji i lakši za rezanje.

Trik s maslinovim uljem: Isprobajte i trik s premazivanjem noža maslinovim uljem prije sjeckanja. Na ovaj način mnogi uspijevaju narezati luk – bez ijedne suze.

@brunchwithbabs Show those onions whose boss 👏🏻 #foodhacks #thanksgiving #thanksgivingprep #learnontiktok #tiktokpartner ♬ original sound - Babs

Namakanje u vodi: Oguljeni, ali još ne narezani luk možete nakratko namočiti u vodi. Voda izvlači dio spojeva, pa ih ostaje manje da iritiraju vaše oči.

Žvakanje kruha: Još jedan kuhinjski trik uključuje komad kruha – stavite ga u usta i pustite da jedan dio viri van. Navodno kruh upija dio iritirajućih plinova prije nego što stignu do očiju.

Ako želite poboljšati svoje zdravlje svaki tjedan, jedite ovih 5 vrsta voća, savjetuju doktori:

Ako želite poboljšati svoje zdravlje svaki tjedan, jedite ovih 5 vrsta voća, savjetuju doktori
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata