Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne treba vam velika šalica kave

Učinkovito i zdravo: 7 načina za podizanje energije bez kofeina

Shutterstock
27.10.2022.
u 07:00

Neke metode možda su vam već dobro poznate, no neke bi vas mogle iznenaditi

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez velike šalice kave, te im treba doza kofeina kako bi ih pokrenula. No, to nije jedini način na koji se možete razbuditi, a osim toga, prevelika konzumacija kofeina ili slatkog nije zdrava, pa je vrijeme da razmislite o prirodnim rješenjima. Prema stručnjacima, postoji i nekoliko zdravijih metoda koje možete isprobati za podizanje energije, piše Bustle.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

1/10

Vitamini

Često, kada nam nedostaje energije, za to je kriv nedostatak određenih vitamina. Konzumacija pravih vitamina može vam pomoći da budete spremni za početak dana. Stručnjakinja Arielle Levitan tvrdi da kombinacija vitamina i elektrolita u ključnim trenucima može biti vrlo korisna za povećanje energije, a to može uključivati magnezij, kalij i vitamine B skupine. Vitamini poput vitamina D, željeza, B12 i joda, mogu biti dio poboljšanja vaše ukupne energije i dobrobiti. 

Menta

Ako vam je potrebna zamjena bez kofeina za vašu uobičajenu šalicu kave, pokušajte umjesto toga popiti čaj od mente. Naime, svježe bilje i začini poput mente dodani u vodu ili toplo/hladan čaj od mente, okrepljuju i čiste vaša osjetila, tvrdi stručnjakinja.

Tjelovježba

Na sposobnost tijela da proizvodi energiju, uvelike utječu dnevne aktivnosti, a redovita kardiovaskularna tjelovježba stvara više raspoložive energije za vaše tijelo. Stručnjakinja preporučuje šetnju, penjanje i spuštanje stepenicama ili samo istezanje. Vježbanje ne samo da vam ubrzava otkucaje srca i daje prirodno poboljšanje raspoloženja, već i poboljšava vaše držanje, što vam zauzvrat daje više energije.

Voda

Jutarnja čaša vode može vam pomoći da izbjegnete pad usred dana. Stručnjakinja objašnjava da se ljudi mogu osjećati tromo i umorno kada su dehidrirani, a ako su adekvatno hidrirani, osjećat će više energije. 

Drijemanje

Slobodno si dopustite malo drijemanja u poslijepodnevnim satima kako biste predvečer i navečer mogli završiti sve svoje obveze. Preporučuje se 45 minuta sna ako ste jako umorni. U tom vremenu vaš će se mozak dovoljno odmoriti kako bi ponovo bio spreman za akciju.

Kokosova voda 

Kokosova voda nije samo izvrsnog okusa već vam može dati i energiju. Uvijek je odličan izbor za povećanje energije jer je bogata vitaminima B skupine. 

Sjedite uspravno

Sjedenje u pogrbljenom položaju znači brži gubitak energije iz jednostavnog razloga: pluća lakše dišu ako smo u uspravnom položaju.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije