Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Brodsko-posavskoj županiji otkrili smo originalnu stranu Slavonije

Brodsko-posavska županija
Foto: Danijel Soldo
1/10
13.10.2023.
u 13:21

Od cerničkog ćupteta do proizvoda od industrijske konoplje, od jahanja do adrenalinske voženje quadovima, od eko-etno sela do urbanog ritma – ovaj dio Slavonije jednostavno će vas oduševiti

Savršen spoj tradicije i urbanog, prekrasne priče, najljepši salaši, rančevi i eko-etno sela, bogata trpeza, originalna kulturna baština i jedinstvena priroda koja poziva na aktivan odmor…, putovanje Brodsko-posavskom županijom pretvara se u pravi doživljaj.

Ako na putovanje na istok Hrvatske krećete iz Zagreba neka vaša prva postaja bude Cernik, pitomo lijepo mjesto podno Psunja nekoliko minuta vožnje udaljeno od Nove Gradiške.

Autentična priča

Franjevački samostan iz 18. stoljeća u sklopu kojeg je i crkva sv. Petra sa sedam baroknih oltara, kulturno je središte čitave Slavonije. Samostanska knjižnica broji više od sedam tisuća knjiga, među njima i dvije inkunabule, a u biblijsko-arheološkom muzeju zbirka je artefakata iz Svete Zemlje i izložba biblija.

Na nekoliko koraka od samostana impresivan je dvorac Kulmer-Marković s kraja 17. stoljeća, iako neobnovljen iznimno je lijepa građevina i savršena kulisa za cerničke manifestacije.

Foto: Danijel Soldo

Iz Cernika ne možete otići a da ne kušate cerničke ćuptete, originalne pikantne zalogajčiće kojih nema nigdje drugdje u Slavoniji. Ovaj finger food od pečenog tijesta punjenog nadjevom za kobasice nekad se pripremao u vrijeme svinjokolje, a danas je postao najpoznatiji cernički suvenir iznimno cijenjen među gurmanima.

Ako ste i vi istinski gurman i k tome šopingholičar neće propustiti Slavonski dućan u Novoj Gradiški. Kuleni, šunke, čvarci, sirevi, vrhunska vina, piva, kolači…, sve fino i ukusno, sa slavonskih OPG-ova, iz poznatih vinarija i craft pivovara. Ovaj jedinstveni dućan smješten je u najljepšem dijelu grada, u baroknoj jezgri koja jednostavno poziva na šetnju.

Foto: Danijel Soldo

Nova Gradiška jedan je od dva grada Brodsko-posavske županije. Drugi je Slavonski Brod čiji ćete urbani ritam najbolje osjetiti u središtu na najvećem trgu u Slavoniji -popularnom Korzu. Ime je dobio po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić. Tu je i njezina obiteljska kuća u koju se doselila nakon udaje. Ova najljepša katnica na Korzu, prvi red do Save, danas je multimedijalni interpretacijski centar s autentičnim stanom obitelji Brlić. Zahvaljujući multimedijalnom postavu tu se izmjenjuju stvarnost i mašta pa ćete na vrlo privlačan način doznati kako su živjele građanske obitelji na prijelazu 19. i 20. stoljeća, ali i tko je zapravo šegrt Hlapić.

U Slavonskom Brodu jutra započinju šetnjom uz Savu, a turisti ne propuštaju obilazak najpoznatije povijesne građevine, impresivne Tvrđave, a ako je vaš vodič Verica Pudić Slavonski Brod postat će pravo otkriće.

Kulturni itinerer Brodsko-posavske županije nije potpun bez Vrpolja, mjesta rođenja Ivana Meštrovića u kojem je Spomen galerija s njegovim najpoznatijim radovima. Kada se uskoro u ovom mjestu otvori Eko etno kuća, bit će to još jedan razlog da ga posjetite.

Foto: Danijel Soldo

Za ljubitelje outdoora i hedoniste

Najvećim dijelom ruralni prostor Brodsko-posavska županija nudi predah na OPG-ovima, rančevima i salašima, a Eko-etno selo Stara Kapela jedna je od najatraktivnijih stress-free zona. U ovom autentičnom selu-hotelu u kojem nema signala živi 13 stanovnika, 11 starosjedilaca i bračni par iz Francuske koji je upravo ovdje pronašao savršen mir.

U potrazi za slavonskom pustolovinom predlažemo Adrenalinsku šumu u Bebrini. Igralište za djecu, 230 metara dugačak zipline, stijena za penjanje visoka deset metara, poligon na dvije razine…, čisti užitak na zaštićenom Jelas polju, jednom od najvećih europskih staništa ptica.

Foto: Danijel Soldo

Ljubitelji off-roada odabrat će vožnju quadovima na stazi Ivica od Jarca na Dilj-gori ili onoj u pitoresknom mjestu Dubovik. Pasionirani vozač i instruktor Darko Šimić rado će vas provozati ako se ne usudite sami.

Ranč Ramarin u Garčinu pravi je izbor za iskusne jahače, ali i one koji su oduvijek željeli naučili jahati. Obilasci prekrasnog ravničarskog krajolika konjima posebno je iskustvo, a ovo atraktivno mjesto nudi niz sadržaja poput panoramskog leta, noćenja u bungalovima, degustacije vina u podrumu, ali i odličnog restorana nositelja oznake Okusi graničarskog Posavlja.

Foto: Danijel Soldo

Na Ranču ne propustite čips od šarana, u Kući piva u Slavonskom Brodu obavezno degustirajte Brodsko pivo i takozvano oteto prase, a originalnu rakiju, kolače i čaj od konoplje na OPG-u Kalić u Vrpolju. Volite li riječnu ribu svratite u Ribarsku kuću na autocesti u blizini Brodskog Stupnika… Sve smo to posjetili na našem putovanju i još se jednom uvjerili da iz Slavonije nikada nećete otići gladni. Hedonizam je drugo ime za ovaj dio Hrvatske. Eto još jedne sjajne pozivnice da prvom prigodom posjetite Brodsko-posavsku županiju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije