Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obolio od raka dojke

Tijekom igre s kćeri, napipao kvržicu na dojki: 'Nisam ni shvaćao da ga muškarci mogu dobiti'

Facebook
02.10.2020.
u 16:30

'Shvatio sam da je život relativno kratak, pa sam počeo više reći da bih se izvukao iz svoje zone komfora. Ako razgovor o tome može pomoći spasiti život muškarca ili žene, isplati se.'

Phil Alderson (48) tijekom igre s kćeri Evie (10) opipao je kvržicu iza lijeve bradavice. Dva tjedna kasnije, dijagnosticiran mu je rak dojke te je postao jedan od 350 muškaraca u Velikoj Britaniji kojima je svake godine dijagnosticiran rak dojke, prenosi metro.co.uk.

Dva mjeseca nakon dijagnosticiranja raka dojke, Phil je imao mastektomiju te je službeno pobijedio rak. Phil sada vodi kampanju s poznatim osobama za dobrotvornu organizaciju za rak dojke Future Dreams, kako bi podigao svijest kod muškaraca.

Foto: Daniel Pavlić

- Shvatio sam da je život relativno kratak, pa sam počeo više govoriti o tome da bih se izvukao iz svoje zone komfora. Ako razgovor o tome može pomoći spasiti život muškarca ili žene, isplati se. Ne sramim se razgovarati o tome. Najčešća reakcija koju dobijem kad ljudi čuju da sam obolio od raka dojke je: ‘Nisam shvaćao da ga muškarci mogu dobiti’ - ispričao je. 

Dan nakon što je Evie gurnula Phila tijekom igranja, otišao je provjeriti kvržicu na prsima. - Nisam bio zabrinut. Nije se govorilo o tome što bi to moglo biti, a rak dojke mi nije pao na pamet. Ni sam nisam bio svjestan da odlazim na odjel za pregled dojki - objašnjava.

Dva tjedna kasnije Phil, koji u svojoj obitelji nije imao niti jedan slučaj raka dojke, imao je sastanak u bolnici Wirral's Clatterbridge, gdje je dobio fizički pregled, mamograf, ultrazvuk i biopsiju. 

Foto: Daniel Pavlić

Biopsija je potvrdila da je Phil imao rak dojke u drugoj fazi i naručili su ga za mastektomiju. Uklonili su mu kvržicu i bradavicu te uklonili sentinelni čvor u pazuhu - prvi limfni čvor na koji se rak mogao proširiti. Tijekom kirurškog zahvata Phil je uklonio 32 g kancerogenog tkiva. Smješten je na odjel sa ženama koje su također imale rak dojke i kaže da su bile 'jake i fantastične'.

Nekoliko tjedana kasnije, Phil je s olakšanjem otkrio da mu neće trebati kemoterapija ili radioterapija. Umjesto toga, propisali su mu Tamoxifen, hormonsku terapiju koja smanjuje rizik od ranog vraćanja raka dojke nakon operacije ili razvoja raka druge dojke, tijekom pet godina. 

- Liječnici nisu bili sigurni kako će to utjecati na mene, jer blokira proizvodnju estrogena. Nekim ženama se čini da im se glas produbljuje ili im raste više kose, ali nisam primijetio nikakve nuspojave. Laknulo mi je kad sam saznao da ne moram na kemoterapiju ili radioterapiju, ali još uvijek nisam shvaćao ono što se događa - kaže. 

Sljedeće godine bit će pet godina kako Phil ne boluje od raka, ali trenutno je još uvijek na promatranju. Imao je genetsko testiranje, ali nije imao mutacije gena BRCA1 ili BRCA2, što može povećati rizik od raka dojke. 

Iskustvo mu je promijenilo život te ga natjeralo na to da napravi velike promjene. Počeo je voditi poslovne radionice i javio se u dobrotvorne organizacije koje spajaju mlade ljude sa starima kako bi se borili protiv samoće. Zatim se 2019. godine Phil pridružio Zebedee Managementu, agenciji za modeliranje s ciljem povećanja zastupljenosti osoba s invaliditetom, koji su za kampanju tražili muškarca s ožiljkom od mastektomije.

Sada je Phil jedno od zaštitnih lica nove kampanje nazvane Let’s Nail Breast Rak, za dobrotvornu organizaciju Future Dreams

Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
18:39 02.10.2020.

Muškarci imaju dojke? netko treba ići ponovno u školu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije