Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Sušite ruke u sušilima u javnim wc-ima? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

Posljednje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Applied and Environmental Microbiology pokazalo je kako sušila za ruke, raspršuju mnoštvo bakterija, među njima i fekalne.
14. travnja 2018. u 19:31 2 komentara 8334 prikaza
Sušilo za kosu
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Sušila za ruke odličan su izum koji brzo i jednostavno suše naše ruke nakon pranja, a najčešće se nalaze u restoranima i kafićima. Osim toga, zimi će rijetko tko odoljeti da ne ugrije promrzle ruke na nekoliko sekundi pod toplim zrakom sušila.

zahod sada znate Puštate vodu prije nego spustite poklopac? Nakon ovoga vjerojatno više nećete...

No, iako je za okoliš prihvatljivije rješenje jer ne trošimo papir za brisanje ruku, ipak nije za naše zdravlje. Barem ne svi.

Posljednje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Applied and Environmental Microbiology pokazalo je kako sušila za ruke, raspršuju mnoštvo bakterija, među njima i fekalne.   

Znanstvenici su istraživali sušila u javnim wc-ima  Sveučilišta Connecticut. Željeli su provjeriti jesu li sušila za ruke zaista prijenosnici bakterija kako se pokazivalo u prethodnim istraživanjima s naglaskom da sušilo Dyson raspršuje znatno više bakterija od ostalih sušila. 

Pokazalo se da su sušila slabije snage itekako prijenosnici bakterija i to na način da se bakterije rasprše u zrak nakon što pustite vodu, a onda nakon što se upali sušilo, promiješa zrak, uvuče bakterije i rasprši dalje. 

Stručnjaci savjetuju da je najbolje služiti se sušilima sa HEPA filterima koji reduciraju količinu bakterija, no ako niste sigurni ima li sušilo za ruke  filter, možda biste mogli razmisliti o starom načinu, brisanju ruku papirom. 

WC školjka sada znate Je li zaista moguće zaraziti se sjedenjem na WC školjki? Evo odgovora Gumene patke za kupanje oprez! Dajete djeci gumene patkice za kupanje? Ovo biste trebali znati... igrate se kosom? Ovo su ružne navike i trebali biste odmah s time prestati
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu