Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za žene

Stručnjakinja tvrdi: Ovo je glavni razlog zašto imate nizak libido i evo kako to promijeniti

shutterstock
18.11.2022.
u 01:30

Jedna američka studija prethodno je otkrila da nezadovoljstvo vlastitim tijelom zapravo utječe na sve elemente seksualnosti, uključujući želju, uzbuđenje pa čak i orgazam.

Libido je složena stvar, pogotovo kada su žene u pitanju. I da stvar bude gora, seksualni nagon i dalje ostaje tabu tema unatoč tome što se svijet posljednjih godina čini seksualno pozitivnijim.

Složenost i sram koji prekrivaju žensku seksualnost mnoge su ostavili u neznanju kada je riječ o vlastitom libidu. Novo istraživanje otkrilo je da je sedam od 10 žena iskusilo nizak seksualni nagon, a više od polovice (53 posto) vjeruje da je nizak seksualni nagon i dalje tabu tema u društvu.

Stella Anna Sonnenbaum, seksologinja sa sjedištem u Londonu, za The Sun razotkriva zašto tako mnogo žena možda ima slab seksualni nagon i što bi moglo pomoći da se popravi.

"Važno je zapamtiti da ne postoji 'normalan' seksualni nagon", kaže Stella. “Seksualni nagon može biti pod utjecajem mnoštva stvari i često pada i raste tijekom nečijeg života. Mnoge žene uzimaju lijekove koji mogu utjecati na njihovu želju za seksom.”

Sedam mjesta gdje svaka žena želi da je ljubite, a ni jedno nisu - usne!

1/7

Prema jednoj američkoj studiji, čak 72 posto žena koje uzimaju antidepresive ima problema sa seksualnom željom, a 82 posto se bori sa seksualnim uzbuđenjem. Ista je studija otkrila da gotovo polovica žena koje uzimaju selektivne inhibitore pohrane serotonina prijavljuje probleme s orgazmom.

Međutim, vrijedi imati na umu da anksioznost ili depresija mogu pridonijeti smanjenom seksualnom nagonu, objašnjava Stella. Ako mislite da bi prestanak uzimanja lijekova bio koristan, uvijek biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse prije nego što to učinite.

Hormonalne promjene u tijelu također mogu utjecati na seksualni nagon. Mnoge žene imaju visok libido u svojim 20-ima koji zatim brzo opada nakon menopauze. Tijekom menopauze, razine spolnih hormona testosterona i estrogena se smanjuju, što također može dovesti do pada želje za nekim ljudima. Nekim ženama slab libido možda i nije problem, ali druge bi mogle poželjeti pojačati svoj seksualni nagon.

Seksualni nagon, za neke žene, može se povezati s izgledom tijela. Čini se da žene koje se osjećaju samopouzdanije u vlastitoj koži imaju veći libido od onih koje ga nemaju.

“Morate moći pogledati sebe i pomisliti: privlačna sam. Često nam govore da kako starimo postajemo manje lijepi. To je tako loše za naše samopouzdanje i može utjecati na naše seksualne nagone", kaže Stella.

Jedna američka studija prethodno je otkrila da nezadovoljstvo vlastitim tijelom zapravo utječe na sve elemente seksualnosti, uključujući želju, uzbuđenje pa čak i orgazam.

Ženama u parovima koji žele ponovno otkriti svoj seksualni nagon, Stella uvijek savjetuje partnere da spavaju u odvojenim spavaćim sobama.

Prethodno istraživanje koje je proveo YouGov pokazalo je da samo jedan od sedam ljudi u Velikoj Britaniji spava u odvojenim krevetima od svog partnera. Međutim, prema Stelli, više bi parova trebalo razmisliti o podjeli sobe.

"Dijeljenje sobe može učiniti da se par više osjeća kao prijatelj nego kao seksualni partner", kaže ona. "Spavaća soba može postati više praktična nego senzualna."

Stiskanje u jednoj prostoriji također stavlja pritisak na seksualni element veze, pogotovo ako jedna osoba ima veći seksualni nagon od druge.

Udala se za krpenu lutku: 'U problemu smo jer me prevario, ali borim se za nas zbog našeg sina'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije