Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Stručnjaci otkrivaju: Ove namirnice ne biste trebali držati u hladnjaku

Iako većina ljudi misli da držanje ovih namirnica u hladnjaku produžuje vijek trajanja, stručnjaci to osporavaju.
03. kolovoza 2020. u 07:00 1 komentara 22309 prikaza
Foto: shutterstock

Stručnjaci australijske potrošačke tvrtke CHOICE otkrili su osam namirnica koje se ne bi trebale čuvati u hladnjaku.

- Stavljanje pojedinih namirnica u hladnjak može nanijeti više štete nego koristi, potičući kvarenje i mijenjanje okusa - otkrivaju. Ali, dodaju da njihova praivila ne uzimaju u obzir vremenske obrasce u okolinama, pa se neka hrana može čuvati u hladnjaku da im se produlji život ako je jako vruća klima, prenosi Daily Mail.

Rajčica

Istraživanje je pokazalo da hlađenje rajčica ispod 12 Celzijevih stupnjeva može izmijeniti njihov ukus.

- Rajčice gube okus kada su stavljene u hladnjak - rekla je ekonomistica CHOICE-a Fiona Mair. Da bi rajčice duže stajale, važno ih je držati izvan hladnjaka i dalje od hrane koja proizvodi etilen, poput banana, naranči i jabuka. Jamie Oliver također je na svojoj web stranici napisao da rajčice treba čuvati na sobnoj temperaturi, inače se mogu promijeniti u teksturi, izgubiti okus i postati malo 'brašnasti'.

Zrna kave i mljevena kava

Stručnjaci iz CHOICE-a rekli su da mljevena i cjelovita zrna kave nikada ne smiju biti u hladnjaku, jer ova vrsta hrane apsorbira vlagu, mirise i okuse iz zraka koji je okružuje.

- Umjesto toga, držite ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom prostoru, kao što je vaša smočnica, daleko od sunčeve svjetlosti, topline i pare - savjetovali su.

Pogledajte što je sve bitno u borbi protiv celulita:

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće, poput luka i češnjaka, najbolje je čuvati na tamnom i suhom mjestu jer hladnjak može dovesti do bržeg truljenja povrća. Fiona je rekla da se apsorpcija vlage može dogoditi u hladnjaku što uzrokuje da hrana fermentira i smanjuje okus i kvalitetu. No postoje neke iznimke od ovog pravila, kada je korjenasto povrće izrezano, najbolje ih je čuvati u posudi u hladnjaku.

Kruh

Kruh je još jedna namirnica koja se nikada ne bi trebala hladiti jer će brže postati ustajao. Umjesto toga, CHOICE je rekao da kruh držite u smeđoj papirnatoj vrećici, kutiji za kruh ili nepropusnoj limenci i izbjegavate plastične vrećice, jer to potiče kruh da razvije plijesan. Za one koji žive u vlažnoj ili vrućoj klimi, CHOICE predlaže da zamrzavate kruh kako biste mu produžili životni vijek i vadili samo ono što vam treba.

Med i maslac od kikirikija

Med je jedinstven proizvod i jedna je od namirnica koja se nikada ne pokvari zbog specifične kemikalije koja sprječava rast bakterija u njemu. Slično kao i med, maslac od kikirikija stvrdnut će se ako ga držite u hladnjaku što otežava namaz. CHOICE kaže da ove proizvode treba držati u smočnici kako bi ostali mekani i lako se mažu.

Topli ostaci

CHOICE je također rekao da je važno da vruću hranu ili ostatke ne stavite u hladnjak odmah nakon kuhanja, jer to može utjecati na drugu hranu. Osigurajte da se ostatak hrane ohladi ili prestane pariti prije stavljanja u hladnjak.

Video o pravilnom vijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Dodatno mjesto Smije li se posuđe držati u ladici ispod pećnice? Evo što kažu stručnjaci Nema brige Stručnjaci otkrivaju: Evo koliko dugo možete čuvati hranu u konzervi Jeste li znali? Kuhari otkrili istinu i mitove o smrznutim namirnicama: Evo zašto je brokula loš izbor A1 Hrvatska DONOSI A1 Čak 72% hrvatskih kompanija inoviralo je u zadnje dvije godine: Evo kako su neke od njih otvorile 300 radnih mjesta, a neke transformirale cijele industrije
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život