Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema brige

Stručnjaci otkrivaju: Evo koliko dugo možete čuvati hranu u konzervi

Shutterstock
27.07.2020.
u 10:03

Može trajati zapravo puno dulje od otisnutog datuma.

Konzervirana hrana nešto je što gotovo svi uvijek imaju kod kuće. Povrće, juhe ili gotova jela odlična su rezerva kada ne znate što skuhati ili nemate puno vremena. Često ih kupimo, napunimo ormarić u kuhinji, a one stoje tjednima, čak i mjesecima, pa se nakon nekog vremena pitate - koliki je zapravo rok trajanja konzerviranoj hrani?

Dobre vijesti su da je hrani pakiranoj na ovaj način rok trajanja neodređen, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.  Postoje neki faktori koji ipak određuju rok trajanja, piše Good House Keeping. Primjerice, kiselija hrana prije će se pokvariti. Visoke temperature ili vlaga također mogu utjecati na kvarenje, a nakon nekoliko godina namirnica će promijeniti okus i teksturu, a čak gubi i nutritivna svojstva - zato se preporučuje da ju ne ostavljate godinama u kuhinji. 

Kakvo prijateljstvo: Dvogodišnjak se svaku noć iskrada iz kreveta kako bi na podu spavao sa psom! 

Mogu li se konzerve jesti i nakon što istekne rok trajanja otisnut na pakiranju? Odgovor je da, jer taj datum nije određen zbog sigurnosti već zbog kvalitete. Čuvajte ih na suhom mjestu koje nije niti prehladno niti pretoplo. 

Kada ih jednom otvorite, sadržaj pojedite što prije jer tada ovo pravilo više ne vrijedi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije