Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Smanjenje pušenja ne smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

pusenje-txt.jpg
import
23.09.2008.
u 12:33

Odavno je poznato da prestanak pušenja značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, ali koristi od smanjenja broja cigareta nisu baš jasne, sudeći prema rezultatima korejskog istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Stroke.

Znanstvenici Azijskog medicinskog centra u Seulu istraživali su učinke smanjenja pušenja i s time povezanog smanjenja rizika za srčane i moždane udare na 475.734 Korejca u dobi od 30 do 58 godina, koji su bili uključeni u južnokorejski nacionalni zdravstveni sustav.

Ispitanici su bili podijeljeni u osam skupina: teške pušače (više od 20 cigareta dnevno), umjerene pušače (10 do 19 cigareta), blage pušače (manje od 10 cigareta dnevno), teške pušače koji su postali umjereni, teške koji su postali blagi, umjerene koji su postali blagi, pušače koji su prestali i nepušače.

U razdoblju od 10 godina u praćenoj skupini su se dogodila 6092 moždana udara i 2164 srčana. Utvrđeno je da su osobe koje su prestale pušiti imale 40 do 60 posto manji rizik za srčani i moždani udar od teških pušača.

No, kod teških pušača koji su prešli u umjerenu skupinu zabilježen je tek statistički zanemariv manji rizik od pojave tih bolesti. Jedva nešto veće poboljšanje zabilježeno je kod umjerenih pušača koji su prešli među blage.

Korejski stručnjaci su tako samo mogli zaključili da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdile eventualne zdravstvene koristi smanjenja pušenja kod teških i umjerenih pušača.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije