Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korizmena kuharica

RECEPT DANA Soparnik: Nekad sirotinjsko jelo, a danas delicija

Omiš: Priprema tradicionalnog ručka za Velu Gospu u restoranu Radmanove Mlinice
Miranda Cikotic/PIXSELL
22.03.2024.
u 09:30

Mi za vas imamo pravi tradicionalni recept uz koji možete krenuti u nadolazeći vikend.

Nekad sirotinjsko poljičko jelo, soparnik se danas smatra pravom delicijom, a u njega ide tek nekoliko namirnica: brašno, sol i voda za tijesto,blitva i luk za nadjev te maslinovo ulje i češnjak za premaz. Mi za vas imamo pravi tradicionalni recept uz koji možete krenuti u nadolazeći vikend. Uživajte! 

Za nadjev:

  • 2 kg blitve
  • maslinovo ulje
  • luk (mladi, ako ga ima)
  • sol, papar
  • češnjak

VEZANI ČLANCI: 

Za tijesto:

  • glatko brašno
  • sol
  • mlaka voda
  • malo ulja

Priprema: Od brašna, soli, malo ulja i mlake vode umijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da se odmori. Za tijesto se preporučuje da odstoji 10-ak minuta na sobnoj temperaturi jer se lakše razvlači. Kako ne bi došlo do pucanja kore soparnika, dobro je blitvu pripremiti dan prije. Nakon što je operete i uklonite bijeli tvrdi dio, izrežite je na rezance, raširite na stolnjak ili krpu i ostavite preko noći da se osuši. Sutradan u blitvu dodajte maslinovo ulje, mladi luk, sol i papar te dobro promiješate da se arome prožmu.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon što se tijesto odmorilo, razvaljate ga u kružni oblik. Nakon što razvaljate jedan dio tijesta, na njega obilato rasporedite blitvu do samih rubova. Povrh toga stavite drugi dio razvaljanog tijesta, koji može imati i nešto manji promjer. Zarolajte krajeve soparnika prema unutra i dobro pritisnite tako da blitva ne ispadne van. Namastite soparnik maslinovim uljem i natrljajte češnjakom. U međuvremenu trebate dobro ugrijati krušnu peć. Osim žara veliku ulogu u pripremi soparnika ima i pepeo koji ga štiti od žara i daje posebnu aromu. Ako se koristi klasična pećnica kod kuće, onda je potrebno 20-ak minuta pečenja na 200 stupnjeva. Klasični poljički soparnik reže se na rombove.

Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne:

Komentara 2

JO
JOZO
19:07 22.03.2024.

To nije jednostavno, nego komplicirano više nego da praviš pizu.

JO
jocoudriga
11:18 22.03.2024.

Delicija !? Nemojte me....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije