ZDRAVO I UKUSNO

RECEPT DANA Od pljeskavica do kolača: Imamo 6 jednostavnih recepata za prefina jela s prosom

Shutterstock
09.02.2025.
u 09:00

Proso ne sadrži gluten, a k tome je bogata vlaknima, proteinima, vitaminom B i mineralima poput magnezija, željeza i fosfora

Proso je drevna žitarica koja se uzgaja već tisućljećima, a posljednjih godina ponovno postaje sve popularnija zbog svojih izuzetnih nutritivnih vrijednosti. Ne sadrži gluten, a k tome je bogata vlaknima, proteinima, vitaminom B i mineralima poput magnezija, željeza i fosfora. Proso je lako probavljiv i pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava, srca i razine šećera u krvi. Svestrana je namirnica koja se može koristiti i u slanim i u slatkim jelima. Donosimo vam šest ukusnih recepata s prosom koje možete lako pripremiti kod kuće.

Kaša od prosa s medom i orašastim plodovima: Za pripremu ovoga jela trebat će vam 1 šalica prosa, 2 šalice vode ili mlijeka, 1 žlica meda, 1 žlica sjeckanih oraha ili badema te prstohvat cimeta. Proso operite i skuhajte u vodi ili mlijeku dok ne omekša. Dodajte med, orašaste plodove i cimet. Poslužite toplo.

Slani proso s povrćem: Pripremite 1 šalicu prosa, 2 šalice vode, 1 mrkvu, 1 tikvicu, 1 crvenu papriku, sol, papar i maslinovo ulje. Proso skuhajte u vodi. Povrće sitno nasjeckajte i propržite na maslinovom ulju. Dodajte kuhani proso i začinite po ukusu.

Pljeskavice od prosa: Za ovo ukusno jelo koje obožavaju vegetarijanci i vegani potrebna vam je 1 šalica kuhanog prosa, 1 kuhani krumpir, 1 žlica brašna, 1 jaje (ili psyllium ili neka druga veganska zamjena za jaje), sol, papar i začini po ukusu. Sve sastojke sjedinite i oblikujte pljeskavice. Pržite na malo ulja dok ne postanu zlatno-smeđe.

Salata od prosa i avokada: Od sastojaka pripremite 1 šalicu kuhanog prosa, 1 avokado, 1 rajčicu, sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Avokado i rajčicu nasjeckajte, pomiješajte s prosom, dodajte limunov sok, maslinovo ulje i začine. Poslužite hladno.

Proso s gljivama i lukom: Za pripremu vam je potrebna 1 šalica prosa, 200 grama gljiva, 1 glavica crvenog luka, 2 žlice maslinovog ulja, sol, papar i češnjak u prahu. Pirjajte luk na maslinovom ulju, dodajte nasjeckane gljive i propržite. Dodajte kuhani proso, začinite i promiješajte.

Desert od prosa s kokosom: Za ovu zdravu i ukusnu, pomalo egzotičnu deliciju, treba će vam 1 šalica kuhanog prosa, 1 žlica meda, 2 žlice kokosovog brašna i malo vanilije. Sve sastojke sjedinite i oblikujte male kuglice. Ostavite u hladnjaku da se stegnu prije posluživanja.

Ovih 14 namirnica možete sigurno jesti nakon isteka roka trajanja:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije