Tijekom vrućih ljetnih dana nema boljeg osvježenja od kuglice hladnog, kremastog sladoleda. Iako ga najčešće kupujemo u trgovinama ili slastičarnicama, malo tko zna da je sladoled vrlo lako napraviti i kod kuće. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka možete pripremiti osvježavajući desert koji će oduševiti vaše nepce i to bez potrebe za posebnim aparatima. Ovaj domaći sladoled s cheesecake okusom koji je brzo gotov je savršeni način da se rashladite tijekom ljetnog vikenda. Recept je podijelio Saša Vukić na svojem blogu Sašina kuhinja.
Sastojci:
Voćni nadjev
- 300 grama šumskog voća (može i neko drugo svježe ili zamrznuto voće)
- 100 grama šećera
- sok jedne naranče
- žlica ruma (opcionalno)
Dodatno
- 500 grama vrhnje za šlag
- 250 grama posnog sira (može i neki drugi sir, npr. krem sir)
- 100 grama šećera
- 150 grama tamnog ili svijetlog namaza od lješnjaka ili čokolade (može i kakao namaz)
- 100 grama mljevenih keksa
Preljev od čokolade (opcionalno)
- 50 grama tamne čokolade za kuhanje
- 50 grama kiselog vrhnja
- žlica ruma (opcija)
Priprema: U lončiću na laganoj vatri zakuhajte šumsko voće, šećer, narančin sok i, po želji, malo ruma. Prije kuhanja možete odvojiti malo voća, 2-3 žlice, za dekoraciju sladoleda. Nakon pet minuta kuhanja, smjesu pasirajte gnječilicom za pire krumpir. Ne trebate dobiti kašu, već smjesu s komadićima voća koju zatim ostavite sa strane. Sameljite kekse.
Vrhnje za šlag mora biti hladno i iz hladnjaka, a prije pripreme sladoleda možete ga staviti u u duboko zamrzavanje, zajedno s posudom i nastavcima za mikser. Pomiješajte posni sir sa šećerom, pa iz dubokog zamrzavanja izvadite nastavke za mikser i posudu. U nju ulijte vrhnje za šlag i miksajte ga dvije minute. Nemojte pretjerati s miksanjem da šlag ne prijeđe u maslac ili se zgruda, osobito ako ne koristite biljno vrhnje za šlag.
Odmah u šlag dodajte bilo koji namaz od lješnjaka ili kakao namaz i prethodno pomiješani sir sa šećerom. U veću posudu s poklopcem dodajte prvo jednu trećinu mješavine sa šlagom. Preko šlaga dodajte polovicu mljevenog keksa i zalijte s polovicom voćnog preljeva. Preko preljeva dodajte drugu trećinu mješavine sa šlagom, posipajte preostalu polovicu mljevenih keksa i zalijte s preostalom polovicom voćnog preljeva. Na kraju dodajte preostalu trećinu smjese sa šlagom i dobro poravnajte odozgora.
Dodatno možete pripremiti i brzi čokoladni preljev. Na vrlo laganoj vatri u lončiću pomiješajte tamnu čokoladu i kiselo vrhnje s nekoliko kapi ruma. Na kraju preljev ne smije biti vruć jer je kiselo vrhnje hladno i taman dok se čokolada otopi, preljev će biti mlak. Ne trebate ga hladiti, već ga odmah posipajte preko sladoleda i zatim ga spremite u duboko zamrzavanje na barem dva sata. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u dubokom zamrzivanju i konzumirate drugi dan.
Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.