Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo osvježenje

RECEPT DANA Napravite domaći sladoled: Cheesecake okus će vas oduševiti već na prvi zalogaj

Shutterstock
11.07.2025.
u 09:30

Uz nekoliko jednostavnih sastojaka možete pripremiti osvježavajući desert koji će oduševiti vaše nepce

Tijekom vrućih ljetnih dana nema boljeg osvježenja od kuglice hladnog, kremastog sladoleda. Iako ga najčešće kupujemo u trgovinama ili slastičarnicama, malo tko zna da je sladoled vrlo lako napraviti i kod kuće. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka možete pripremiti osvježavajući desert koji će oduševiti vaše nepce i to bez potrebe za posebnim aparatima. Ovaj domaći sladoled s cheesecake okusom koji je brzo gotov je savršeni način da se rashladite tijekom ljetnog vikenda. Recept je podijelio Saša Vukić na svojem blogu Sašina kuhinja.

Sastojci:

Voćni nadjev

  •  300 grama šumskog voća (može i neko drugo svježe ili zamrznuto voće)
  •  100 grama šećera
  •  sok jedne naranče
  •  žlica ruma (opcionalno)

Dodatno

  •  500 grama vrhnje za šlag
  •  250 grama posnog sira (može i neki drugi sir, npr. krem sir)
  •  100 grama šećera
  •  150 grama tamnog ili svijetlog namaza od lješnjaka ili čokolade (može i kakao namaz)
  •  100 grama mljevenih keksa

Preljev od čokolade (opcionalno)

  •  50 grama tamne čokolade za kuhanje
  •  50 grama kiselog vrhnja
  •  žlica ruma (opcija)

Priprema: U lončiću na laganoj vatri zakuhajte šumsko voće, šećer, narančin sok i, po želji, malo ruma. Prije kuhanja možete odvojiti malo voća, 2-3 žlice, za dekoraciju sladoleda. Nakon pet minuta kuhanja, smjesu pasirajte gnječilicom za pire krumpir. Ne trebate dobiti kašu, već smjesu s komadićima voća koju zatim ostavite sa strane. Sameljite kekse.

Vrhnje za šlag mora biti hladno i iz hladnjaka, a prije pripreme sladoleda možete ga staviti u u duboko zamrzavanje, zajedno s posudom i nastavcima za mikser. Pomiješajte posni sir sa šećerom, pa iz dubokog zamrzavanja izvadite nastavke za mikser i posudu. U nju ulijte vrhnje za šlag i miksajte ga dvije minute. Nemojte pretjerati s miksanjem da šlag ne prijeđe u maslac ili se zgruda, osobito ako ne koristite biljno vrhnje za šlag.

Odmah u šlag dodajte bilo koji namaz od lješnjaka ili kakao namaz i prethodno pomiješani sir sa šećerom. U veću posudu s poklopcem dodajte prvo jednu trećinu mješavine sa šlagom. Preko šlaga dodajte polovicu mljevenog keksa i zalijte s polovicom voćnog preljeva. Preko preljeva dodajte drugu trećinu mješavine sa šlagom, posipajte preostalu polovicu mljevenih keksa i zalijte s preostalom polovicom voćnog preljeva. Na kraju dodajte preostalu trećinu smjese sa šlagom i dobro poravnajte odozgora.

Dodatno možete pripremiti i brzi čokoladni preljev. Na vrlo laganoj vatri u lončiću pomiješajte tamnu čokoladu i kiselo vrhnje s nekoliko kapi ruma. Na kraju preljev ne smije biti vruć jer je kiselo vrhnje hladno i taman dok se čokolada otopi, preljev će biti mlak. Ne trebate ga hladiti, već ga odmah posipajte preko sladoleda i zatim ga spremite u duboko zamrzavanje na barem dva sata. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u dubokom zamrzivanju i konzumirate drugi dan.

Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata