Tražite brzi, zdravi i nevjerojatno ukusni prilog ili snack? Ovi štapići od tikvica s češnjakom i parmezanom prava su mala čarolija iz pećnice! Hrskavi izvana, mekani iznutra, idealni su kao lagana grickalica, prilog uz ručak ili čak zamjena za pomfrit. Priprema je jednostavna, a rezultat će vas oduševiti – čak i ako inače niste ljubitelj tikvica!
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 2–3 žlice maslinova ulja
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- 50 g parmezana
- 50 g krušnih mrvica
- Sol i papar po ukusu
- Suhi začini po želji (npr. origano, timijan, paprika, čili)
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C, a lim obložite papirom za pečenje. Tikvice operite, po želji ogulite i narežite po dužini na štapiće debljine otprilike 1 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje i češnjak, pa dodajte štapiće tikvica i promiješajte tako da se ravnomjerno oblože. U drugoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, parmezan, sol, papar i suhe začine. Svaki štapić tikvice uvaljajte u smjesu s parmezanom i mrvicama, lagano pritisnite da se dobro zalijepi. Slažite ih na pripremljeni pleh, pazeći da se međusobno ne dodiruju. Pecite 20–25 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Za dodatnu hrskavost, zadnjih 2–3 minute uključite grill funkciju.