Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Radite 8 sati, a prešli ste 40-tu? Evo koliko biste zapravo trebali...

Colin McKenzie, jedan od autora istraživanja, rekao je da su rezultati istraživanja u suprotnosti s vjerovanjima većine ljudi, dugotrajan rad osoba u spomenutoj dobi ne dovodi do većeg zadovoljstva i produktivnosti, već upravo suprotno.
20. rujna 2018. u 11:00 2 komentara 1409 prikaza
posao
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Svaka zemlja ima svoj dobni prag za odlazak u mirovinu, najčešće je to granica od 60 godina. Živimo u zemlji u kojoj je osobama starije dobi teško naći novo radno mjesto, a u sjeni takve situacije, istovremeno nam stižu rezultati istraživanja koji zaključuju da osobe koje nakon što napune četerdeset godina, trebaju raditi znatno manje. Tek tri dana u tjednu. 

Posao nije na ponos Stalno imate potrebu za radom i nemate slobodnog vremena? Možda imate ovaj sindrom

Došlo je to sa Sveučilišta Melbourne gdje se provelo istraživanje o životnim navikama, karijeri, obiteljskim odnosima i životu općenito. 

Stručnjaci su ispitali kognitivne sposobnosti sudionika istraživanja i došli do zaključka da je produktivnost osoba nakon četerdesete godine života na najvišoj razini ispunjenja ako rade tek tri dana u tjednu. 

Ilustracija Milan A. Račić S pravim poslom Hrvatska ima neusporedive prednosti pred drugima

Colin McKenzie, jedan od autora istraživanja, rekao je da su rezultati istraživanja u suprotnosti s vjerovanjima većine ljudi, dugotrajan rad osoba u spomenutoj dobi ne dovodi do većeg zadovoljstva i produktivnosti, već upravo suprotno.

Prevelike radne obveze i puni radni tjedan kod osoba u četrdesetima može oštetiti moždane funkcije i uzrokovati oslabljeni rad mozga, zaključuju stručnjaci.

Pogledajte i video Što stariji radnici mogu naučiti od Milenijalaca

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • trabant7:

    Reci to papcima koji su izmislili 3x8= 8 sati rada, 8 sati slobodnog vremena, 8 sati spavanja, a to su Ameri.

  • don05:

    Kad bi to bilo barem tako....3×8....