Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

'Prije dvije godine proživjela sam pljačku banke. Otad imam problema'

prestrašena žena
Foto: Thinkstock
27.05.2015.
u 19:00

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Imam 38 godina i radim u banci. Prije dvije godine sam proživjela pljačku te su od tada počeli moji problemi. Dobila sam na težini 15-ak kilograma koje nikako ne mogu skinuti, konstantno se loše osjećam, iscrpljena sam, stalno umorna, dignem se i legnem umorna, nervozna sam, razdražljiva... Manjka mi koncentracije, suha mi je koža i kosa. Guši me u prsima, čak i ako malo dulje govorim, umorim se. Nalazi mi izgledaju ovako: scintigrafija – u redu. UZ – oba režnja uredne veličine, diskretno hipoehogeni – unutar oba režnja vidljive su manje trakaste zone vezivno-degenerativno promijenjenog parenhima. U donjoj trećini desnog režnja, prema istmusu, uočava se cista vel 0,2*0,2 cm. Kolor-doppler analiza pokazuje umjerenu i ravnomjernu prokrvljenost obaju režnjeva. Izvadila sam kompletnu krvnu sliku, sedimentacija 26, hemoglobin – nizak. MCV, MCH i MCHC – nisko, alkalna fosfataza – niska.

Odgovara Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar

Učinjena medicinska obrada očito je pokazala da se ne radi o simptomima koji dolaze zbog poremećaja štitnjače, a ni spomenuti nalazi očito ne pokazuju neko veće odstupanje (iako ne znamo koliko je snižen hemoglobin i ostali promijenjeni nalazi koji bitno utječu na procjenu što treba poduzeti s anemijom.) To ćete sigurno moći komentirati s vašim liječnikom i pomoći si s nekim preparatom (folna kiselina, željezo itd.). Pitanje je je li dovoljno provjeriti tjelesno stanje kad je sve počelo od psihološke traume, i ako je tako, odakle krenuti. Dobro bi bilo otići psihologu na procjenu i testiranje, to može biti početak. Tu će se već moći lakše procijeniti koji vam pristup više odgovara i treba li uz psihoterapiju, koja je svakako prva kod ovakvih stanja, kombinirati i liječenje nekim lijekom.

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

>>'Nikako se ne mogu udebljati! Što mogu napraviti?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije