Spremanje ostataka hrane naizgled je jednostavan svakodnevni zadatak, no ako se ne obavi pravilno, može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje. Hrana koja se ne pohrani na odgovarajući način može postati plodno tlo za bakterije i uzrokovati trovanje. Zato je jedan liječnik upozorio na opasnosti nepravilnog skladištenja ostataka riže i tjestenine, piše Daily Express.
Uobičajena je praksa sačuvati višak hrane za sljedeći dan da bi se izbjeglo njezino bacanje. Postupak za većinu namirnica je jednostavan, a to je da ostavite jelo da se ohladi, a zatim ga stavite u hladnjak. Međutim, američki liječnik hitne pomoći, Joe Whittington, upozorio je oko spremanja jela koja sadrže rižu ili tjesteninu.
@drjoe_md Ever heard of Fried Rice Syndrome? It’s real — and it’s caused by a bacteria called Bacillus cereus that grows when cooked rice is left out too long. It can cause some nasty food poisoning, so always refrigerate your rice quickly after cooking! #foodsafety #HealthTips #DoctorLife #medicalfacts #FoodPoisoning ♬ original sound - Dr. Joe, M.D. 🩺
U TikTok videu reagirao je na objavu drugog korisnika koji je ispričao tragičnu priču o 20-godišnjem mladiću koji je preminuo nakon što je pojeo tjesteninu staru pet dana koja nije bila čuvana u hladnjaku. Mladić je studirao u Belgiji kada je tragično izgubio život 2008. godine nakon što je pojeo ostatke špageta koje je pripremio pet dana ranije i ostavio ih na sobnoj temperaturi umjesto da ih drži u hladnjaku.
Nedugo nakon što je pojeo tjesteninu, mladić je počeo jako povraćati te je dobio gastrointestinalne simptome, a već sljedećeg jutra pronađen je mrtav. Obdukcija je otkrila akutno zatajenje jetre, a testovi su pokazali visoke razine bakterije, poznate kao Bacillus cereus, u tjestenini, navodi znanstveni časopis Journal of Clinical Microbiology.
U svom videu, dr. Whittington upozorio je da, iako većina ljudi ionako ne bi jela tjesteninu staru pet dana, Bacillus cereus se može brzo razviti u jelima od tjestenine i riže, izlažući vas rizicima u roku od nekoliko sati, a ne dana. "Ovaj 20-godišnji mladić umro je od stanja koje se obično naziva 'sindrom pržene riže'. To je stanje u kojem imate prekomjerni rast bakterija ako se tjestenina ili riža predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi", objasnio je liječnik.
Dodao je da ne biste trebali jesti tjesteninu ili rižu koja je ostavljena na sobnoj temperaturi, izvan hladnjaka, dulje od dva sata nakon pripreme. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) savjetovala je da se riža ohladi unutar sat vremena od kuhanja, a zatim odmah pohrani u hladnjak ili zamrzivač. Također je treba konzumirati unutar 24 sata i nikada je ne podgrijavati više od jednom.
Korisnici TikToka imali su različite reakcije na liječnikov video. Mnogi su tvrdili da se nikada nisu razboljeli nakon konzumiranja tjestenine ili riže koja je ostavljena na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Neki su istaknuli da pravilo od dva sata ne jamči trovanje hranom ili smrt od konzumiranja riže ili tjestenine ostavljene na kuhinjskom pultu. To je samo trenutak kada bakterije počinju množiti, što znači da se rizik od trovanja hranom povećava što duže ostaje vani.
Trovanje hranom obično nije ozbiljno i obično se poboljša unutar tjedan dana. Simptomi poput povraćanja i proljeva često se mogu liječiti kod kuće, a ključ je ostati hidratiziran da bi se izbjegla dehidracija. Također je važno dovoljno se odmarati i jesti kad god je to moguće, ali izbjegavati masnu ili začinjenu hranu koja bi mogla dodatno iritirati vaš osjetljivi želudac. Iz NHS-a su također preporučili izbjegavanje voćnih sokova ili gaziranih pića jer oni mogu pogoršati proljev.