Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Mandulat

Mandulat
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
04.12.2019.
u 21:00

Malo drugačiji kolač za blagdanski stol

Mandulat nije komplicirani kolač ali zahtjeva vrijeme i strpljenje. Za sve ljubitelje badema, ova kombinacija šećera i meda sa svježim bademima je nezaobilazan blagdanski kolač.

SASTOJCI:

4 jaja

40 dag šećera

25 dag meda

25 dag badema

2 lista oblatni

PRIPREMA:
Jaja mikserom istući u snijeg, postepeno dodavati šećer. Pjenastu smjesu staviti kuhati u veći lonac napola napunjen vodom te kuhati na pari uz neprestano miješanje. Postepeno dodavati med i bademe prethodno očišćene od ljuske. Čistiti se mogu tako da se nakratko prokuhaju te se ručno skida korica jednom po jednom i stavi se sušiti na zraku jedan dan ili u poluotvorenoj pećnici na 50°C desetak minuta. Dvije trećine badema krupno zdrobiti, a ostatak ostaviti cijele. Sve zajedno miješati dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače. Vruću smjesu preliti preko oblatni koje smo stavili u protvan, poravnati je te prekriti drugim listom oblatne i dobro pritisnuti kako bi sav zrak izašao van. Sljedeći dan, kad se mandulat stegne, rezati na prutiće. Ovaj recept godinama se za Božić sprema u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije