Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Vodič kroz adventska putovanja

Ovog adventa probajte: Viški hib

Svojevremeno korišten kao težačka hrana, danas se koristi kao slastica za proslave i blagdane
05. prosinca 2019. u 21:00 511 prikaza
Viški hib
Foto: Tino Jurić/Pixsell

Hib ili smokvenjak je slastica poznata još od antičkih vremena, a tradicionalno se pravi na Visu pod nazivom Viški hib. Riječ hib potječe od riječi hljeb, tj. voćni kruh.

SASTOJCI:
2 kg suhih domaćih smokava

jedna šaka cvijeta koromača

1,5 dl lozovače

PRIPREMA:
Samljeti smokve i koromač, prebaciti u posudu i u smjesu polako dolijevati rakiju i mijesiti dok ne postane kompaktna. Podijeliti na četiri dijela, od svakog formirati kugle koje potom razvaljamo na okrugli oblik debljine dva centimetra. Posložiti na dasku i ostaviti da se suši oko dva tjedna. Svaki dan obavezno okrenuti. Sušenje je završeno kad hib lagano pobijeli. Reže se poput torte, poslužuju se kriške.

Sadržaj omogućio HTZ

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima