Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukusno i zdravo

Ova najmanja tjestenina na svijetu odlična je za zdravlje

Kus kus
Foto: Shutterstock
26.11.2014.
u 08:42

Odličan je izvor minerala selena, odgovornog za prevenciju ateroskleroze, normalan rad štitne žlijezde i imunološkog sustava.

Dijeli veliku sličnost s prosom, a svrstava se u žitarice.

Međutim, riječ je o zdravoj i ukusnoj sitnoj tjestenini koja se kod nas rjeđe koristi. Možda se već pitate – zar tjestenine ne debljaju?! Međutim, cous- cous je, za razliku od ostalih tjestenina, bogat biljnim vlaknima koja se ne razgrađuju prilikom  probavljanja, već bubre i daju dulji osjećaj sitosti. Osim toga, doprinosi i normalizaciji razine glukoze u krvi i snižava kolesterol. Odličan je izvor minerala selena, odgovornog za prevenciju ateroskleroze, normalan rad štitne žlijezde i imunološkog sustava. 

Kako ga pripremati

Cous-cous koji možemo nabaviti u prodavaonicama već je termički obrađen, tako da ćete ga, slijedeći upute s ambalaže, lako pripremiti. Odlično se kombinira s različitim začinima (đumbir, klinčić, cimet, papar...), mesom, ribom, morskim plodovima i  povrćem. Skuhani cous-cous začinite limunovim sokom i maslinovim uljem i podjednako ćete uživati u njegovom okusu.

Također, on  može biti i poslastica: u uzavrelu vodu dodajte sok i naribanu koricu naranče, prelijte cous-cous i ostavite da bubri desetak minuta. Zatim dodajte suho voće i nasjeckane orahe ili bademe. 

>>TOP 5 'neobičnih' namirnica koje pomažu u borbi protiv gripe

>>TOP zimske namirnice koje zagrijavaju tijelo i jačaju imunitet

Komentara 1

DU
Deleted user
14:57 26.11.2014.

Brkate tjesteninu i žitarice! Najmanja TJESTENINA na svijetu, uglavnom je ribana kašica (neki će bolje razumjeti:tarana). Uglavnom se radi od pšeničnog, a može i od BRAŠNA drugih ŽITARICA. Pa sad, ajmo ispočetka, kus kus je, Mašo, što točno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije