Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prigušite svjetla

I noću ste izloženi svjetlu mobitela i TV-a? Evo kako to utječe na vaše zdravlje

umor i nespavanje
Foto: Thinkstock
01.09.2014.
u 15:10

Provedeno je istraživanje da bi se otkrilo na koji način umjetno svjetlo utječe na odrasle i otkriveno je da dugotrajna izloženost takvom svjetlu može dovesti do depresije, a u nekim slučajevima čak i do samoubojstva.

Ako ste većinu vremena izloženi umjetnom svjetlu, a pogotovo u večernjim satima kada vaši elektronički uređaji poput mobitela, laptopa ili TV-a i dalje rade i emitiraju svjetlost,  to ima negativan utjecaj na vaše zdravlje.

Provedeno je istraživanje da bi se otkrilo na koji način umjetno svjetlo utječe na odrasle i otkriveno je da dugotrajna izloženost takvom svjetlu može dovesti do depresije, a u nekim slučajevima čak i do samoubojstva, piše Huffington Post.

- Duga izloženost umjetnom svjetlu u večernjim satima utječe na kvalitetu sna, metabolizam i krvni tlak te može uzrokovati depresiju zbog nesanice - pojasnio je jedan od autora studije iz Japana Kenji Obayashi.

Istraživači još uvijek istražuju na koje su načine povezani nedostatak sna, budnost uz umjetnu svjetlost tijekom noći, depresija i suicidalno ponašanje, no Obayashi to pojašnjava tvrdnjom da svjetla mogu promijeniti naš prirodan ritam spavanja i buđenja.

Tvrdi da je noćna izloženost umjetnom svjetlu povezana s depresijom.

Znanstvenici savjetuju da se najmanje jedan sat prije spavanja isključi televizor, laptop, ekran od računala, tableta i pametnih telefona, odnosno da se tim uređajima ne koristimo prije spavanja kako nam ne bi omeli san.

Umjesto toga radije birajte slušanje  glazbe ili audioknjige.

Ako imate uređaje s plavim i crvenim pozadinskim svjetlom, radije birajte crveno, poručuju znanstvenici. Umjesto stropnih, tijekom večeri radije upalite prigušena svjetla iz primjerice, stolnih ili podnih lampi. 

Spavaću sobu držite zamračenu, poručuju.

>>Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi!

>>Djeca su navečer predugo budna pa često spavaju na nastavi

>>Sve što trebate znati o tome kada i kako na počinak za svježa jutra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije