Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije prženo

Od soli do šećera: Najgora hrana za vašu kožu

čokolada,bombonjere,portal
Grgur Žučko/Pixsell
18.02.2013.
u 12:55

Od kad smo se riješili akni u ranim dvadesetima počinje borba s borama, a sve se to može spriječiti pravilnom prehranom...

Da, zapravo se nikad ne prestajemo boriti za svoju kožu, pa iskušavamo kremice i raznorazne preparate, no rijetko kad sjetimo se i da prehrana ima veliku ulogu u održavanju kože zdravom i jedrom. Ono što jedemo i pijemo može našu kožu održati lijepom i glatkom, a postoje točno određene namirnice koje održavaju hidratiziranu i meku kožu. No postoje i namirnice koje mogu oštetiti vašu kožu...

– Svi znamo za navodno "zabranjene" namirnice koje izazivaju akne, kao što je pržena i masna hrana, kofein, orasi, čokolada, pa čak i crveno meso. No činjenica je da u dobro kontroliranim statističkim istraživanjima ova hrana ne uzrokuje akne – kaže dermatologinja Neal B. Schultz. 

Dermatolozi zato preporučuju da se klonite sljedećih namirnica.

1. Sol. Svaki se dan budite s napuhnutim podočnjacima? Previše soli može uzrokovati zadržavanje vode što može voditi oteklinama. Budući da je koža oko očiju tanka to se područje lako napuhne, stoga ćete se ujutro s neugodom sjećati sinoćnjih slanih kokica.

2. Škampi, rakovi, jastog, alge, špinat. Prirodno su namirnice s visokom koncentracijom joda, a prehrana s previše ovog elementa može dovesti do akni, no to se događa samo kod akumuliranja ovog elementa u tijelu. Schultz savjetuje da bi ljudi s aknama trebali konzumirati ove namirnice nekoliko puta na mjesec radije nego na tjedan.

3. Mlijeko. Iako su učinci mliječnih proizvoda relativno mali, neki ipak mogu doprinijeti kožnim problemima. Jedna je studija pokazala da veća potrošnja mlijeka na dnevnoj bazi uzrokuje prisutnost akni. Isto tako, prošlogodišnja studija pokazala je i da posno mlijeko utječe na akne, a stručnjaci smatraju da je to zbog velike količine bioraspoloživih hormona u obranom mlijeku koje ne mogu upiti okolne masnoće. Tada se može pretjerano stimulirati skupina žlijezda koje proizvode našu prirodnu kožnu masnoću. Mliječni proizvodi također mogu potaknuti i crvenilo, kaže Schultz.

4. Hrana visokog glikemijskog indeksa. Škrobnu hranu poput bijelog kruha, tjestenine, kolača pa čak i kukuruznog sirupa najbolje je izbjegavati ako želite porculanski ten, a klonite li ih se, također će pripomoći održavanju željene linije. Namirnice s visokim GI brže podižu šećer u krvi i tjeraju brže lučenje inzulina nakon obroka. Australska studija pronašla je da niskoglikemijska dijeta smanjuje akne u mladih muškaraca. "Zaglavite" li ikad s vrećicom prženih krumpirića, a sljedeći dan vam se jave akne, znajte da je to zbog škroba, a ne masnoće koje su krumpiri upili.

6. Šećer. Visoki šećer u krvi može oslabjeti vezivna kožna tkiva kao što su kolagen pa će vaša koža biti podložnija stvaranju bora. Patite li za čokoladom, gledajte da se posladite onom koja ima visoki udio kakaa, a razmjerno manje šećera.

7. Alkohol. Prirodni je diuretik što znači da što ga više pijete, više ćete postajati dehidrirani. Dehidracija "oduzima" prirodnu vlagu iz vaše kože, što je idealna podloga za nastanak finih bora, piše Huffingtonpost.

 

Komentara 3

OL
olovka
18:32 18.02.2013.

Sta mogu (smijem ) jesti da ne umrem od trovanja jestivim govnima?

Avatar smuljko
smuljko
18:53 18.02.2013.

hocete vec jednom prestati srati s tim "tzv" nutricionističkim savjetima

LI
liliZG
11:37 19.02.2013.

Mene je baš privukla hrana na slici,.....kad dođem doma nači ću nešto slično i smazati je odmah.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije