Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Od bara do kamina - užici alpskoga planinskog svijeta

PRclanakAT
Austrian National Tourist Office/Niederstrasser
PR
Autor
PR članak
29.12.2010.
u 07:30

Dok jedni jedva čekaju da nakon austrijskih planinskih vrhova sjednu u barski stolac elegantnog kluba, drugi se pak radije stisnu jedno uz drugo kraj kaljeve peći ili si priušte ekskluzivnu večeru.

Après Ski i program za opuštanje
U austrijskom planinskom svijetu "Après Ski" katkad počinje već za vrijeme skijanja. Naime, mnoge skijaške kolibe i barovi odmah pored staze jednostavno su previše primamljivi da bi čovjek svaki put samo prošao pored njih. Neplanirani posjet gostionici često se pretvori u večernji program za opuštanje. Kultna pića, kao što je legendarni "lovački čaj", već su odavno dobila solidnu konkurenciju. Tako u Kolibi šampanjca (Champagnerhütte) hotela Romantica u Ischglu možete u autohtonom ambijentu pijuckati izvrstan šampanjac. U Tirolu se pak smjestio Serfaus, jedinstveni skijaški lounge na 1900 metara nadmorske visine. Kad dođete onamo, prvo zamijenite teške skijaške cipele mekanim pustenim papučama, a onda uz otvoreni kamin uživate u šalici finog čaja ili čaši biranog crvenog vina.

Druželjubivost u autohtonim skijaškim kolibama
U skijaškim kolibama prevladava autentičnost. Tu se i dalje više pozornosti pridaje druželjubivosti, nego elegenciji. Tu je svatko sa svakim na ti, a i inače u ugodnoj atmosferi jedne takve kolibe nema straha od dodira. Ljudi se rado stisnu ako nema dovoljno mjesta i lako se upuštaju u razgovor s gostima za susjednim stolom, jer im je ondje zajednička barem jedna stvar: dobro raspoloženje nakon savršenog dana odmora na stazi, koje se dodatno poboljšalo od pogleda na ukusnu hranu. A kad se miris domaćeg jela proširi prostorijom, čovjeku naprosto počnu rasti zazubice. Mnogi se gosti ovdje prvi put sreću s lukulskim čudima kao što su "Schlipfkrapfen" (specijalitet od tijesta) ili "Kasnocken" (noklice sa sirom).

Kulinarski specijaliteti
Mnoge kolibe imaju neki vlastiti specijalitet zbog kojeg se gosti uvijek vraćaju. U Edelweißhütte, kolibi na Mariazeller Bürgeralpe, to su domaće knedle od čvaraka s kiselim zeljem i nabujak od griza s fantastičnim preljevom od jagoda, tako da skijaši rado pješice prijeđu stotinjak metara koji tu idiličnu kolibu dijele od staze.

U kolibi Bründlstadl na Hochkönigu kalorična se tjestenina prepečena sa sirom poslužuje u tradicionalnim velikim tavama. Kako taj hranjivi zalogaj ne bi teško pao na želudac, nakon jela se poslužuje „rakija za bolju probavu" - izvrsna rakija intenzivna voćnog mirisa koja lagano klizi niz grlo.

Užitak usred alpskog planinskog svijeta
Općenito, kada je riječ o kategoriji "jelo u Austriji", čovjek se lako može oduševiti. Domaća je gastronomija na glasu i u inozemstvu, a na mnogim austrijskim skijalištima može se ravno sa staze otići do fino postavljenog stola. Jedan takav primjer je "Verwallstube" u Galzigu, gurmanski restoran na 2185 metara nadmorske visine. Iako se ovdje jede usred alpskog planinskog svijeta, restoran je najpoznatiji po ribljim specijalitetima, ali i kao ponosni vlasnik dvije „kuharske kape".

Ništa manje spektakularan nije pogled kroz panoramski prozor na planinske vrhove - ili pak na susjedni stol. Naime, ovamo često svraćaju poznata gospoda, kao što je pjevač Hansi Hinterseer, bivši vozač Formule 1 Gerhard Berger ili kuhar stoljeća Witzigmann.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?