Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Neizbježna destinacija za hedoniste

Baranja
Foto: Vjeran Vidaković
1/5
09.12.2020.
u 08:03

Osim obilja ravnice, u baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje

EUROPSKA AMAZONA

Park prirode Kopački rit je jedna od posljednjih netaknutih europskih močvara i pravi raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu. Priuštite si hedonistički doživljaj bez stresa, opustite se na nepreglednim zelenim prostranstvima, u okruženju divljine Kopačkog rita. Uz sjeverni dio Rita smjestila se Kuća u prirodi Zlatna Greda-pomno osmišljen koncept koji pruža praktična iskustva suživota čovjeka i prirode, sudjeluje u provedbi ekoturističkih i edukativnih programa, ali i adrenalinske zabave.

Gatori - vinski podrumi u Zmajevcu, Baranja
Foto: Nenad Milić

VINSKA MAJKA

Bor ili „vinska“ te anya ili „majka“, mađarske su riječi od kojih je skovano ime pokrajine Baranje. Utkana u sve pore njenog identiteta, kultura je vina u Baranji vidljiva na gotovo svakom koraku. Ipak, na nekim je mjesta naročito upečatljiva. Otkrijte vidikovac na Banskom brdu, na jednoj od najljepših hrvatskih vinskih cesta. Zavirite u podrum u Kneževim Vinogradima, najveći u Hrvatskoj. Zastanite u Suzi, pitoresknom selu u kojem oči suze od ljepote. Ne bojte se emocija, one su odlika pravih hedonista! Uostalom, emocionalni će vam se kompas „poravnati“ u podunavskom selu Zmajevac. U njegovim gatorima – podrumima iskopanima u vodom izdubenim klancima surducima, Vinska će vam majka otkriti sve tajne svojih bijelih i crnih čarolija.

Perkelt od divljači
Foto: Denis Despot

KRALJICA OKUSA

Osim obilja ravnice, u baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje. Ovdašnji kulinarski panteon čine divljač, razne riblje delicije, paprikaš, čobanac, ali i težačka hrana poput graha u ćupu ili jela od tijesta. Posebno mjesto zauzimaju suhomesnati naresci s neizostavnim sastojkom-čuvenom baranjskom mljevenom paprikom. Svaki pravi objed počinje aperitivom-domaćom rakijom, a ni na desertima se ne štede kalorije–knedle sa šljivama, rezanci s makom, taške, ili gužvara s orasima, na vama je da odaberete. Još kad vam u pozadini zasvira tamburica ili gajde, jednostavno ne želite završiti putovanje Baranjom i već planirate novi dolazak.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije