Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je drugi dobitnik?

Modna nagrada Ane Lendvaj: Dodjela na reviji mladih kreatora FASHION.HR-a

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/4
01.03.2019.
u 13:23

Tko je od domaćih dizajnera kreirao najbolju modnu kolekciju u 2018. godini? Odgovor na to pitanje traži žiri u kojem su modni novinari Nenad Korkut, Saša Joka, Maja Car, Vesna Blašković i Bojana Radović, a tko je kreativac po čijim ćemo modelima pamtiti prošlu godinu znat ćemo 21. ožujka

On će u povijest hrvatske mode biti upisan kao dobitnik ili dobitnica druge po redu Modne nagrade Ana Lendvaj, koju je u spomen na svoju legendarnu novinarku osnovao Večernji list.

Kada polazi bus za Beč?

Kada nas je te 2016. godine Ana prerano napustila, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić članovima njezine obitelji i brojnim prijateljima obećao da će Anino ime živjeti u modnoj nagradi.

Namjera je bila jednostavna – nagraditi autora najbolje modne kolekcije, a odluku o tome tko je najbolji donose modni novinari i znalci koji imaju pregled cijele hrvatske modne scene. I već za 2017. godinu Modna nagrada Ana Lendvaj zasjala je u rukama modnog dua I-gle.

– Nagrade uvijek dobro dođu kao potvrda da si na pravom putu, ali Modna nagrada Ana Lendvaj posebno nam je važna. I to ne samo intimno jer nam je Ana bila ne samo iznimno draga nego i zato što je bila novinarka čiji smo rad beskrajno cijenile. Samim time što smo je osvojile jako smo ponosne – rekle su tada Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak-Ranilović, a Nataša se sjetila i kako je upoznala našu Anu:

– Sprijateljile smo se i prije našeg profesionalnog bavljenja modom, prije nastanka našeg studija I-gle. Ja sam upravo Ani dala i svoj prvi intervju u životu. Bilo je to 1995. godine kada smo kolega Saša Stubičar i ja išli predstaviti svoje kolekcije na reviju u Beč, za što su nas odabrali međunarodni selektori. Ana nas je pozvala na intervju u bivšu Večernjakovu zgradu u Slavonskoj, posjela nas i postavila prvo pitanje: “S čime idete u Beč?”. Onako početnički ispalila sam: “Busom”. Ana se tu simpatično i lukavo snašla i samo nastavila upitavši: “A kada kreće bus?”.

I upravo takva bila je Ana Lendvaj, uvijek na strani mladih, potičući kreativce i njihove napore. Povijest hrvatskog novinarstva neće je pamtiti samo kao veliku autoricu, nego i kao novinarku koja je modnu kritiku uvela na stranice dnevnog tiska, učinila je ravnopravnom s kritikama koje su se tada objavljivale o književnosti, kazalištu, slikarstvu...

Baš zbog toga ove će godine Modna nagrada Ana Lendvaj za najbolju kolekciju u 2018. godini biti dodijeljena u sklopu modne manifestacije Bipa Fashion.hr, i to u četvrtak 21. ožujka na modnoj večeri mladih kreatora.

Anina modna povijest

Ova druga po redu Modna nagrada Ana Lendvaj tako će svoje mjesto naći u svom prirodnom okružju, na modnoj pisti, za razliku od prve koja je lani dodijeljena u Muzeju suvremene umjetnosti, kada je uz samu nagradu promovirana i posljednja Anina knjiga “ULUPUH-ova modna povijest” koju ona, na žalost, nije uspjela i dovršiti, ali je unatoč tome taj je izuzetan publicistički pothvat ovjenčan ULUPUH-ovom godišnjom nagradom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije