Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mame i tate, spriječite debljinu svog djeteta!

07. svibnja 2015. u 11:05 0 komentara 204 prikaza
pretilost djece
Foto: Thinkstock

Uzroci dječje pretilosti složeni su i predstavljaju interakciju genetike, nedostatka tjelesne aktivnosti, prevelikog unosa masne i slatke hrane bogate energijom te okolišnih uvjeta u školi, obitelji i društvu. Pretilo dijete ima značajno veću šansu izrasti u pretilu odraslu osobu pa mu tim više prijete brojne tjelesne i psihičke tegobe. Zamolili smo stručnjake da nam navedu najčešće roditeljske pogreške kada je riječ o debljini kod djece; pet pogrešaka sa stajališta nutricionista i pet sa stajališta kineziologa. Ispravite ih na vrijeme!

Kada govorimo o pretilosti kod djece, jedan od velikih problema je izostanak roditeljskog primjera. Djeca oponašaju prehrambeno ponašanje roditelja stoga roditelji imaju najveći utjecaj na oblikovanje prehrambenih navika. Gledanje televizije također ima velik utjecaj na prehrambene navike djece, a negativno utječe i na njihovu koncentraciju te kognitivne sposobnosti. Istraživanja su pokazala da djeca koja dolaze iz obitelji gdje je gledanje televizije normalan dio obroka unose manje voća i povrća, a više pizze, grickalica i gaziranih napitaka. Također, djeca koja imaju zajedničke obiteljske obroke imaju zdravije prehrambene navike u odnosu na drugu djecu, a ujedno i redovito doručkuju. Bitno je imati na umu i to da hranu ne treba izjednačavti s ljubavlju te ju nikako ne bi trebalo koristiti kao ngradu, posebice brzu hranu, slatkiše i gazirana pića jer se time stvara pogrešan dojam o takvoj hrani.

Danas postoji mnogo znanstvenih dokaza koji pokazuju da je redovita tjelesna aktivnost jedan od ključnih čimbenika u prevenciji i liječenju debljine. S obzirom na to da se navika redovite tjelesne aktivnosti formira u djetinjstvu, roditelji imaju važnu ulogu u oblikovanju zdrave navike redovitog vježbanja kod svoje djece. Pri tome je veoma bitno da roditelji nisu previše usmjereni na pobjedu te da na taj način ne dopuštaju djetetu da odustane od nekog sporta koji mu više ne pričinja zadovoljstvo jer takvo roditeljsko ponašanje može potaknuti averziju prema sportu i vježbanju općenito. Vrlo je važno da roditelj pokaže zainteresiranost za djetetovu tjelesnu aktivnost na način da razgovara s djetetom o njegovim željama i interesima te mu omogući da te svoje interese i ostvari putem pronalaska odgovarajućeg sportskog kluba, vožnje djeteta na treninge i slično.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u magazinu Moje zdravlje za samo 9,90 kuna na svim kioscima.

magazin Moje zdravlje | Autor : VL Foto: VL

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.