Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Kralj \'haute couturea\' koji je modu volio više od ičega na svijetu

Vogue
Vogue
16.04.2012.
u 00:01

U Parizu je otvorena izložba posvećena kralju visoke mode i iluzije Cristobalu Balenciagi, modnom kolekcionaru koji je od povijesti stvorio novu modnu povijest

Ako vas put nanese u čaroban Pariz, grad koji nikad ne spava, barem kad je o izložbama riječ, nemojte propustiti veliku modnu retrospektivu u muzeju Galliera "Cristobal Balenciaga: Fashion Collector" koja traje sve do 7. listopada.

Španjolski dizajner Cristobal Balenciaga bio je kralj visoke mode i modni arhitekt koji je haljinu prilagođavao ženi, no bio je i strastveni kolekcionar odjevnih predmeta koji su ga inspirirali za njegove raskošne koktel-haljine i večernje kapute.

U organizaciji palače Galliera (Muzeja mode i kostima), uz potporu modne kuće Balenciaga, na izložbi je predstavljeno više od 70 kostima iz 18., 19. i 20. stoljeća, kao i Balenciagine kreacije visoke mode od 1937. do 1968. Retrospektiva je podijeljena na šest motiva iz kojih je Balenciaga crpio veliku inspiraciju - od kaputa, ovratnika i plašteva, preko crne čipke i folklora, do povijesnih motiva, geometrijskih uzoraka i samostanskih haljina.

Balenciaga, koji je imao nepogrešivo oko za detalje (Coco Chanel opisala ga je kao "jedinoga kreatora koji je u stanju sam kreirati, iskrojiti i sašiti jednu haljinu), ovom izložbom pokazuje kako je kroz svoj rad iskoristio povijest na najbolji mogući način kreiravši modne klasike koji se nikad neće zaboraviti. Primjerice, za bolero koji je dizajnirao 1947. godine inspirirala ga je andaluzijska baletna jakna iz 19. stoljeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije