Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istina ili mit?

Koliko je istine u tvrdnji da su uspješnim ljudima dovoljna tek tri ili četiri sata sna?

Melania Trump
Foto: Reuters
1/4
15.03.2017.
u 17:05

Neki sretnici imaju mutirani gen i zaista su im dovoljna tri ili četiri sata sna. Njih je samo između 1 i 3 posto, a svi ostali bude se na silu

Dave Schools, osnivač odlične internetske stranice Enterpreneur’s Handbook gdje se bavi uspješnim startupima i poduzetnicima novog doba, pozabavio se i mitom spavanja, odnosno tvrdnjom da uspješni ljudi spavaju malo i pitanjem mora li se žrtvovati san da bi se bilo uspješnim. Prema onome što je napisao u kraćem eseju, sasvim je točno kako uspješni spavaju manje, ali može ih se podijeliti. Prvi su oni sretniji, tzv. besana elita kako ih naziva Wall Street Journal. Oni imaju genetičku mutaciju koja se naziva Thatceričin gen zahvaljujući kojem trebaju znatno manje sna od prosječnih ljudi. I Čelična je Lady, naime, spavala samo četiri sata dnevno. Takvih osoba ima tek jedan do tri posto u svijetu. Oni drugi naprosto se bude na silu.

Izumio osmi dan u tjednu

I tako, sadašnji američki predsjednik Donald Trump reklamira tri do četiri sata sna već desetljećima. Za šefa FIAT-a Sergia Marchionnea koji se svakog jutra budi u pola četiri ujutro njegovi zaposlenici kažu kako je izumio osmi dan u tjednu. Nije daleko od toga ni šefica Yahooa! Marissa Mayer koja spava četiri sata kako bi postigla 130-satni radni tjedan. Ispalo je, ipak, kako to kod nje nije najprirodnije jer je 2014. propustila ručak s vodećim ljudima svoje tvrtke jer je – zaspala. Oprošteno joj je jer je prije toga bila budna 20 sati. No, šefica Pepsija Indra Nooyi je sveučilište Yale završila radeći kao recepcionistica od ponoći do pet ujutro. I danas spava samo četiri do pet sati. Prvi čovjek Applea Tim Cook svakog se jutra budi u 3.45 sati kako bi pročitao 700-800 mailova koji mu stignu svakog dana.

Aplikacija za buđenje

Tviterovac Jack Dorsey ide spavati u 23 sata, a ustane u pet, meditira pola sata, odradi tri puta sedam minuta vježbanja, popije kavu i onda počinje s radnim danom. Elon Musk tvrdi kako mu oštroumnost pada ako spava više od šest i pol sati. Glumac Dwayne Johnson redovito na svoje profile društvenih mreža postavlja prizore na kojima ga se vidi kako vježba u – četiri sata ujutro, a za svoje je fanove osmislio i aplikaciju The Rock Clock kako bi svi oni znali kada se on probudio i otišao u teretanu.

Ima, međutim, i suprotnih primjera. Osnivačica Huffington Posta Arianna Huffington kolabirala je nakon 18-satnog radnog dana te je postala gorljiva zagovornica pravilnog spavanja. Vlasnik Amazona Jeff Bezos kaže kako se puno bolje osjeća ako odspava osam sati, a i Bill Gates propagira najmanje sedam sati sna ako želite održati kreativnost, no ipak je svojedobno izrazio zavist prema onima koji mogu spavati kraće. No, najveća spavalica među najuspješnijima je Mark Zuckerberg. Odabir je na vama.

>>Spavamo u prosjeku dva sata manje nego 1960-ih. Evo što to znači za naš organizam

>>Koliko sati dnevno spavate? Znanstvenici otkrili najraniji simptom demencije

Komentara 3

Avatar AligatorXO
AligatorXO
17:44 15.03.2017.

Umjerenost u svemu je kljuć uspjeha.

BA
barbaizamerike
19:16 15.03.2017.

Ima nesto u tome sjetimo se kako je Milanovic non stop spavo a na poslu zmirio

AU
austrougarskigeneral
22:08 15.03.2017.

ja ne mogu bez 7 sati sna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije