Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održiva budućnost

Kako odgojiti ekološki svjesnu generaciju? Uz ovih nekoliko aktivnosti možemo potaknuti pozitivne promjene

ekologija
Foto: Shutterstock
1/4
31.05.2024.
u 10:17

Od najranije dobi, djeca su znatiželjna, zanima ih svijet oko njih, a prirodu koja ih okružuje doživljavaju svim osjetilima. Istraživanje svijeta pomaže djeci da stvore trajnu privrženost okolišu, a jedna studija provedena u Njemačkoj dala je zanimljive rezultate.

Proučavajući stavove učenika četvrtih i šestih razreda pokazalo se kako se mlađi učenici više zalažu za ekološke stavove od svojih starijih kolega, što je dovelo do zaključka da djecu već od najranije dobi treba učiti o važnosti očuvanja okoliša i o tome kako brinuti o prirodi koja nas okružuje.

Važnost edukacije i poštovanja prema prirodi

Još od 19. stoljeća ekološka svijest i obrazovanje o okolišu od javnog su interesa, ipak ova tema postala je od globalne važnosti tek unatrag nekoliko desetljeća. Stoga, važnije je nego ikad educirati djecu o okolišu i održivosti – ne samo u školi već i kod kuće. Obrazovanje im pomaže da shvate važnost očuvanja naših prirodnih resursa i daje im alate da postanu odgovorni upravitelji okoliša, da nauče kako cijeniti ljepotu prirode i prirodne resurse koje im priroda pruža. Izvješće Sveučilišta Stanford ukazuje na to da je 83 posto učenika poboljšalo svoje ponašanje prema okolišu ako su još od jaslica pa tijekom cijelog školovanja aktivno i kontinuirano slušali o ovaj temi.

Stvaranje dobrih navika

Zadaća roditelja je naučiti najmlađe dobrim navikama, a djeca najbolje uče kroz dobar primjer. Iako djeca možda neće sve navike usvojiti u najranijoj dobi, sa sobom će ponijeti znanja koja će primijeniti u svojoj odrasloj dobi. Zajedno s djecom učite o recikliranju i razvrstavanju otpada, gašenju svjetla, zatvaranju vode nakon pranja zuba i umivanja, učite ih da koriste višekratne vrećice za kupnju jer gledajući vas kako činite pozitivne promjene, vjerojatnije je da će i sami učiniti isto u budućnosti.

Foto: Studenac

Ekološki svjesni potrošači

Kako postajemo ekološki svjesni potrošači? Nije važno samo da kao pojedinci brinemo što kupujemo, već i od koga i kako kupujemo. Očuvanje prirode i ekološko osvještavanje zajednice u srcu su poslovne filozofije Studenca koji je 2020. godine pokrenuo društveno odgovorni program “Korak bliže prirodi” u sklopu kojeg kontinuirano provodi projekte zaštite i očuvanja okoliša. U ožujku ove godine tako je pokrenut projekt “Podzemne vode, čuvari života” koji je usmjeren educiranju i podizanju svijesti javnosti o potrebi očuvanja podzemnih voda koje su vitalni resurs čovjekova života i ekosustava.

Skriveno blago koje život znači

Podzemne vode, skrivene duboko ispod površine zemlje, donose nam čak 40 % vode za poljoprivredu i trećinu vode koju koristimo u gospodarske svrhe. Ovaj resurs pravo je bogatstvo naše regije. No, iako je njihova važnost neizmjerna, vode su sve češće podložne zagađenju, ali i prekomjernom iskorištavanju, što direktno utječe na brojne ekološke, socijalne i ekonomske razine razvoja i društva. Vrijeme pred nama idealno je da uz naše mališane naučimo sve o važnosti ovog prirodnog blaga koje život znači. Školski praznici dopuštaju djeci da više vremena provode vani i tako na zabavan i interaktivan način nauče nešto novo. Primjerice, odlazak na akcije čišćenja može pomoći mališanima da razviju svijest i stvore pozitivne prakse koje će potom lakše implementirati u svakodnevicu.

Eko kviz

Osim akcija čišćenja, idealna mjesta na kojima mališani mogu dosta naučiti o pravilnom razvrstavanju otpada i važnosti recikliranja su i eko radionice. Uz praktični dio, ili pak eko kviz kojim ćete zajedno sa svojim djetetom utvrditi znanje, postat ćete najbolji ambasadori očuvanja okoliša i održivog načina života.

Foto: Studenac

Kako bismo vam olakšali „usaditi“ ekološki odgovorne teme u odgoj vašeg djeteta i nadolazeće praznike učinili još zanimljivijima, donosimo vam online kviz koji je za projekt "Podzemne vode, čuvari života" pripremila Morana Zibar, najpoznatija hrvatska kvizašica i lovkinja kviza Potjera. Kvizu možete pristupiti na službenoj internetskoj stranici novog društveno odgovornog projekta očuvanja podzemnih voda. Osim toga, na stranici možete pronaći tekstove s konkretnim koracima koji svatko od nas može napraviti kako bi doprinio očuvanju ovog vrijednog resursa.

Svaka mala, održiva promjena korak je prema zelenijoj budućnosti. Učeći o okolišu, djeca razvijaju vještine kritičkog mišljenja, postaju svjesna utjecaja svojih postupaka na okoliš te uče cijeniti ljepotu i složenost svijeta prirode, a uz njih, učimo i mi.

Sadržaj nastao u suradnji sa Studencem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije