Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
složen odnos

Kako je podnijeti, kako je se 'riješiti' i kako se nositi s ljutitom svekrvom?

svekrva
Foto: Shutterstock
1/2
21.04.2015.
u 11:14

Djevojke koje još nisu zakoračile u brak, pod snažnom su prismotrom svekrve koja pažljivo skenira svaki njihov korak. Sve se to bilježi i sprema, jer još uvijek postoji nada da njezin sin neće odabrati baš vas kao životnu suputnicu. Mo'š mislit'!

Odvojite trenutak vremena i pozicionirajte se ispred prvog zrcala koje se nalazi blizu vas.

Namjestite se tako da odraz vaše glave u zrcalu bude u prvom planu. Sada duboko udahnite i koncentrirano izgovorite riječ „svekrva“. Ako ste slučajno uz grčevit izraz lica zamucali ili zagrcnuli, koncentrirano ponovite postupak i samouvjereno viknite -  „sveeekrrvaaa“.

E sad, da bi istraživanje bilo transparentno i pravovaljano, trebali biste imati nekakav reprezentativan uzorak i kontrolirane uvjete u kojima biste ispitanice podvrgnuli ovom testu. No, s obzirom na mogući ishod teško bi pronašli dovoljan broj požrtvovnih dobrovoljki.

Stoga, naš mali introspekcijski performance ispred zrcala sagledajmo kao vježbu za osobni rast i prihvaćanje – neprihvatljivog  jer ako se prilikom izgovora „riječi“ u zrcalu nije ukazala svekrva te je vaše lice ostalo blagog izraza, možemo zaključiti da spadate u skupinu sretnica koje su prihvatile dinamiku komunikacije s „drugom“ majkom ili je ona kilometrima udaljena od vašeg prebivališta.

Danas se uglavnom obraćam ovoj drugog skupini žena i djevojkama koje  još nisu stupile u brak, ali u skorije vrijeme planiraju zakoračiti u novi život koji sa sobom nosi i nove izazove.

Iako neka istraživanja dokazuju suprotno, mnogo je čimbenika koji vaš odnos sa svekrvom može zakomplicirati. Primjerice, „muževa majka“ ipak drugoj, sasvim nepoznatoj ženi prepušta sina tako da s njihove strane postoji velika bojazan da se nećete dovoljno brinuti o njemu.

Nešto je i u generacijskom jazu, tako da snaha kao pripadnica „današnje omladine“ premalo vremena posvećuje obitelji, ne gaji tradicionalne vrijednosti te se jednostavno – ne snalazi. Ovdje zato nastupa savjetodavna svekrva koja ukazuje na vaše sitne propuste, želeći vas na vrijeme korigirati kako bi nastavile gdje je ona započela, jer samo je njezin put – jedini ispravan put!

Djevojke koje još nisu zakoračile u brak, pod snažnom su prismotrom svekrve koja pažljivo skenira svaki  njihov korak. Sve se to bilježi i sprema, jer još uvijek postoji nada da njezin sin neće odabrati baš vas kao životnu suputnicu. Mo'š mislit'!

Kako biste ugledale svjetlo na kraju tunela, proces prilagodbe i ulaska u proširenu obitelj jednostavno morate prihvatiti te ishoditi win-win rješenje. Koji put je teško suspregnuti emocije pred savjetodavnim tijelom vaše sadašnje ili buduće svekrve, no budite mudre i ne dajte se izbaciti iz takta.

Ako pak, ne daj Bože, dijelite kućanstvo sa svekrvom, nikakvi vam savjeti neće pomoći. Igrajte na ispadanje ili zaigrajte loto kako biste si priuštile barem garsonijeru na sigurnoj udaljenosti od svekrve, ali nemojte pokvariti svoj odnos sa suprugom, shvatite da je on kolateralna žrtva u ovoj igri bez granica.

Ovdje su i naši klinci, djed i baka predstavljaju poseban izvor ljubavi koju im trebamo pružiti u obiteljskom okruženju. Kako vrijeme prolazi, i mi ćemo sigurno jednog dana zaigrati ulogu svekrve pa ćemo možda tada objektivnije moći sagledati ovaj složen odnos.

U međuvremenu sam razgovarala sa stručnjakinjom za uspjeh dr. sc. Elvirom Mlivić Budeš koja snahe i one koje će to tek postati, savjetuje o najbezbolnijem načinu rješavanja ovog dinamičnog odnosa, stoga u videu pogledajte kako se nositi s ljutitom svekrvom. Sretno! 

>>Prvi interaktivni vodič za vjenčanja u Hrvatskoj

>>Vodene boje savršena su inspiracija za vjenčanje

Komentara 6

MM
Matan matan
14:48 21.04.2015.

Nikako pod istim krovom.Platit cete zdravljem!!!!!

IK
ikonoklast
13:18 21.04.2015.

bacit ju u koprive

DI
Dika
13:56 22.04.2015.

Jako lijepo i mudro napisano:) Bravo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije