Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promijenit ćete naviku

Kada ste zadnji put čistili kistove za šminkanje? Istraživanje pokazalo koliko se bakterija nalazi na njima

shutterstock
07.11.2020.
u 07:00

Eksperiment s Petrijevim zdjelicama koji je provela tvrtka PrettyLittleThing otkrio je razliku između kistova koji se čiste nakon svake upotrebe i onih koji se rijetko čiste.

Pranje četkica i spužvi za šminkanje može biti dosadan posao na koji često svi zajedno zaboravimo. Međutim, mikrobiologinja Amy-May Pointer otkrila je opasnosti koje bakterije, nakupljene na četkicama, mogu uzrokovati i zašto još održavanje kistova treba biti važan dio beauty rutine, prenosi Daily Mail.

Eksperiment s Petrijevim zdjelicama koji je provela tvrtka PrettyLittleThing otkrio je razliku između kistova koji se čiste nakon svake upotrebe i onih koji se rijetko čiste. Amy-May analizirala je ova otkrića kako bi otkrila štetu koju prljave četke i spužve mogu prouzročiti, uključujući kožne infekcije i gljivične akne, što rezultira upalom i svrbežom na koži.

Reality zvijezda našminkala 6-godišnju kćer: 'Ti si loša majka':

1/4

Kistovi za šminkanje 

Foto: PrettyLittleThing

Analizirajući bakterije pronađene na četkama za šminkanje, Amy-May je objasnila da kist koji se redovito čisti ima samo rast jednog organizma. Riječ je o gljivicama, koje mogu biti dio kože ili zbog toga što se kist čuva u tamnom i vlažnom okruženju, poput torbice za šminku ili ormarića u kupaonici.

No, prljavi kist imao je znatno veću gustoću bakterija i gljivičnih organizama, uključujući i E.coli, koja može uzrokovati infekciju i trovanje hranom. 

- Bakterije iz gastrointestinalnog trakta, kao što je E.coli, mogu završiti na vašem kistu, ako se on čuva u blizini zahoda - objasnila je Amy-May. 

Spužvice za šminkanje 

Foto: PrettyLittleThing

Na spužvicama za šminkanje također su pronađene varijacije stafilokoka, koji, iako nije štetan, može biti faktor koji doprinosi upali akni.

- Prljava spužvica ima znatno veću gustoću bakterija, poput stafilokoka, za koju je utvrđeno da pridonosi upali akni, ali i mnogih infekcija kože. Spužvica koja se rijetko pere ima gušću koloniju ovih bakterija, a pokazuje i koliko je važno pravilno čišćenje kozmetičkih alata za čistu i zdravu kožu - tvrdi ona.

Kistovi za sjenila

Foto: PrettyLittleThing

Slično tome, kistovi za sjenila sadrže veću gustoću različitih bakterijskih i gljivičnih vrsta ako se redovito ne čiste. Utvrđeno je da četke za sjenila imaju visoku gustoću bakterija koje se obično nalaze u gastrointestinalnom i genitourinarnom traktu, a mogu dovesti do pogoršanja stanja kože.

Gotovo upola manji broj sklopljenih brakova ove godine u Hrvatskoj: Više je građanskih nego crkvenih!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije