Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Jeste posjetili kanjon Kamačnik? Jedno od najzelenijih izletišta u Hrvatskoj

Sva pitoreskna mjesta Like...
20. studenoga 2020. u 11:51 4641 prikaza
Lika i Gorski kotar
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Naša potraga za odličnim mjestima za izlet i aktivnosti u prirodi se nastavlja! Prošli tjedan pretraživali smo u Liku i Gorski kotar! O ljepotama Plitvičkih jezera ne treba posebno govoriti, baš kao ni o ličkoj ljepotici – rijeci Gackoj. K tome, u Lici se nalazi i jedini pećinski park u Europi – Grabovača. Tu su i Baraćeve špilje, pitoreskna mjesta Like…

Lika i Gorski kotar | Autor : Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Zelena bajka - kanjon Kamačnik

Nalazi se svega sat vremena vožnje od Zagreba. A kad automobil parkirate kod bistroa koji nosi ime po ovom kanjonu, utonut ćete u zelenu bajku. Kamačnik se ubraja, naime, u najzelenija izletišta u Hrvatskoj, a počinje upravo kod bistroa.

Prije dvije godine otvorena je i glazbena staza s pet instrumenata na kojima se može svirati. Isprobati se mogu Panov gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Posebno je to zanimljivo klincima, a postavljene su na stazi i edukativne ploče koje šetače upoznaju s raznolikošću šumske i ostale vegetacije. Staza Kamačnika duga je 3,2 kilometra, a završava izvorom do kojeg treba sat i pol hoda.

Lika i Gorski kotar | Autor : Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Cijeli izlet, od ušća do izvora Kamačnika, traje maksimalno tri sata, a staza nije zahtjevna te je idealna za obitelji s djecom. No unatoč tome što je jednostavna, u jesenskim i zimskim mjesecima može biti skliska i blatnjava, pa se preporučuje da obujete gojzerice, a dobro će doći i štapovi. Putem su postavljene markacije i teško se bilo tko može izgubiti. Kamačnik je 2002. zaštićen i oznakom “značajni krajobraz”, a ima još niz destinacija koje se mogu obići u okolici.

Lika i Gorski kotar | Autor : Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Posebni prilog Idemo na izlet - Lika i Gorski kotar!

O kanjonu, ali i Zelenom viru, Vražjem prolazu, usponu na Bijele i Samarske stijene, Risnjaku, Kleku čitajte u posebnim prilogu Idemo na izlet - Lika i Gorski kotar. Prilog pronađite na dar u nedjelju 22. studenog uz nedjeljni Večernji. Na svim kioscima!

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja