Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAŽE STRUČNJAK

Jeste li znali da dobrom organizacijom hladnjaka hrana može dulje ostati svježa? Evo i kako

Shutterstock
15.04.2022.
u 12:30

Biti organiziran znači da znate gdje pronaći stvari i manje je vjerojatno da ćete zaboravili hranu koju ste je stavili u neki kut hladnjaka, a to znači i manje bacanja hrane

Način na koji organizirate svoj hladnjak ima golem utjecaj na to koliko energije troši i koliko dugo hrana traje. Znate li kako pravilno posložiti hranu?

Chris Beasley iz osiguravajuće kuće Smart Cover otkrio je kako organizirati hladnjak da bi vaša hrana dulje trajala. Kaže da je prvi korak odrediti gdje će stajati koja vrsta hrane, piše Express.

Pečete jaja za doručak na suncokretovu ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete

1/5

– Možda zvuči očito, ali imati neki redoslijed kad je riječ o slaganju hrane u hladnjaku stvarno je učinkovito. Biti organiziran znači da znate gdje pronaći stvari i manje je vjerojatno da ćete zaboravili hranu koju ste je stavili u neki kut hladnjaka. To znači i manje bacanja hrane, što je dobro i za okoliš i za vaš novčanik – kaže Chris.

Preporučuje i da izbjegavate stavljanje previše namirnica u hladnjak jer će slaganje stvari jednu na drugu spriječit kruženje zraka između vaše hrane, pa hladan zrak neće ohladiti sve jednako. 

Otkrio je i najbolje mjesto za svaki proizvod te objasnio zašto voće i povrće imaju svoje ladice. Naime, kako kaže, svi hladnjaci imaju toplije i hladnije dijelove jer se različita hrana zapravo bolje pohranjuje na različitim temperaturama. Primjerice, proizvode od mesa i ribe treba staviti u najhladniji dio hladnjaka kako bi ostali hladni. 

Voće i povrće treba držati u predviđenim pretincima za njih jer taj dio hladnjaka nije suh kao ostali, što znači da bi hrana ovdje trebala dulje ostati svježa. Što se tiče jaja, Chris kaže da se ona najbolje čuvaju na konzistentnim temperaturama, pa ih je tako zaista najbolje držati ondje gdje je i predviđeno, na gornjim policama hladnjaka. No, s kuhanom hranom treba biti oprezan.

– Ako imate neku kuhanu hranu koju možete pohraniti u hladnjak pa jesti još nekoliko dana, prije toga ostavite je da se ohladi. Nemojte je nikako stavljati u hladnjak odmah nakon što ste je skuhali jer će to povećati temperaturu u ostatku hladnjaka i pokvariti druge namirnice – objašnjava Chris.

Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata hladnjaka, no to možda i nije najbolje mjesto za njega. Chris upozorava da su odjeljci na vratima hladnjaka zapravo topliji od ostatka hladnjaka pa je tamo bolje staviti začine i umake koji imaju duži rok trajanja ili flaširana pića. Mlijeko je ipak bolje staviti u sredinu hladnjaka kako bi duže trajalo.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je ovim stvarima – umjesto s nekoliko šalica kave

Komentara 1

ZD
ZDRU
13:28 15.04.2022.

Sve to piše i u uputama svakog hladnjaka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije