Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Jedete li ih? Ovo je šest znanstveno dokazanih dobrobiti jedenja krastavaca!

Shutterstock
21.04.2023.
u 11:30

Uza sve supernamirnice krastavci često padaju u drugi plan, ali to ne znači da nemaju dobrobiti za naš organizam

Zbog osvježavajućeg okusa i visokog sadržaja organske kiseline, krastavac je jedna od najpopularnijih namirnica uzgojenih u svim krajevima svijeta. No, postoje i znanstveno potkrijepljeni razlozi zašto jedenje krastavaca može pomoći pri poboljšanju vašeg zdravlja, od kojih neke možda uopće ne znate, a mogli bi vas iznenaditi, piše Best Life.

Konzumiranje krastavaca podržava zdravlje kostiju: Krastavci su hranjivo, niskokalorično voće. Jedan od vitamina koje sadrže krastavci jest vitamin K, koji pomaže pri izgradnji jakih, zdravih kostiju i njihovu jačanju. U jednom je krastavcu oko 50 mikrograma vitamina K. To se možda ne čini mnogo, ali to čini nešto više od 40% vaše dnevne vrijednosti (DV) vitamina K za taj dan.

Mogu pomoći da vaš dah ostane svjež: "Krastavci mogu pomoći kod lošeg zadaha zbog vode koju sadržavaju, vlakana i fotokemijskih tvari", kaže Johna Burdeos. "U njima je više od 95% vode, što ih čini osvježavajućima. Suha usta čest su uzrok lošeg zadaha jer slina pomaže pri ispiranju bakterija u ustima. Kada ste dehidrirani, vaša usta proizvode manje sline, što može dovesti do lošeg zadaha. Konzumacija krastavaca može pomoći pri hidrataciji usta, povećavajući proizvodnju sline i pomažući u ispiranju bakterija. Krastavci sadrže fitokemikalije, poput polifenola i flavonoida, koje imaju antioksidativna svojstva. Ovi spojevi pomažu smanjiti u ustima bakterije koje mogu prouzročiti loš zadah", objašnjava ona.

Krastavci mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka: Studija iz 2017. pokazala je smanjenje krvnog tlaka nakon pijenja soka od krastavca. Iako je veličina uzorka bila mala – samo 20 sudionika u dobi od 60 godina ili više s visokim krvnim tlakom – nalazi su bili vrlo dobri za krastavce. Sudionici su pili jedan krastavac izmiksan u vodi dva puta dnevno tijekom sedam dana. Studija je pokazala značajan učinak soka od krastavca na snižavanje krvnog tlaka u toj dobnoj skupini. Iako se krastavci obično ne uključuju u smoothieje, ovo bi mogao biti razlog da danas napravite sok od krastavca. 

Mogu pomoći u sprečavanju dijabetesa: Kada pokušavate izbjeći dijabetes, najbolje je početi fino prilagođavati svoju prehranu – izbjegavajte visoko prerađene ugljikohidrate, preskočite slatke napitke i ograničite crveno meso, savjetuje Harvard Health. Također je važno početi jesti više hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodjeljuje različitim namirnicama, u rasponu od nula do 100. Što je veći glikemijski indeks nekog broja, to će više porasti šećer u krvi osobe nakon što pojede određenu hranu. Krastavci imaju glikemijski indeks 15, što ih čini namirnicom s relativno niskim indeksom. Konzumiranje hrane s niskim GI može pomoći pri smanjenju inzulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, prema Nutrition Journalu.

Održavaju hidrataciju: Sve što trebate učiniti da biste bili više hidrirani jest grickati kriške krastavca. Prema istraživanju stanovništva Francuske i Velike Britanije koje je objavio Nutrients, krastavci sadrže više od 95% vode — što znači da osim hrskavog međuobroka, dobivate i hidrataciju u procesu jedenja krastavaca. "Oni mogu pridonijeti vašem ukupnom dnevnom unosu tekućine i održavati osjećaj hidratacije i optimalno funkcioniranje vašeg tijela", kaže registrirana dijetetičarka i certificirana nutricionistička kliničarka Kristin Gillespie.

Konzumiranje krastavaca može vam pomoći da smršavite: Brojni su načini kojima se ljudi koji žele smršaviti okreću kad  je riječ o prilagodbama njihove prehrane. Jedan od koraka koji bi trebalo poduzeti jest dodavanje krastavaca, ne samo zato što se odlično slažu s raznim jelima već i zato što su zdrava namirnica koja pomaže pri mršavljenju. U jednoj šalici krastavaca nalazi se samo 16 kalorija, što znači da namirnica ima nisku energetsku gustoću. Prema studiji Nutrients koja se fokusira na energetsku gustoću hrane, postoji veza između konzumiranja hrane niže energetske gustoće i gubitka težine. Osim toga, zbog visokog udjela vode, krastavci su iznimno zasitni, a istodobno niskokalorični, što ih čini odličnim međuobrokom za sve koji žele smršavjeti. Osobito ako ih jedete sa zasitnim zdravim umakom, poput humusa ili guacamolea!

Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati!

1/4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije