Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE - Predbožićno lice čarobne Verone

Jaslice svijeta i zvijezda padalica pred arenom

verona
Foto: NNN
1/7
08.12.2014.
u 14:42

Zaputite li se uoči Božića u Veronu, vrijedi produžiti do božićnog sela, u mjesto Busolengo na jezeru Garda. Grad Romea i Julije u vrijeme Božića okuplja jasličare

 Jesu li Romeo i Julija uopće postojali? Zašto svi jure pod Julijin balkon, a gotovo se nitko ne sjeti poviriti gdje je Romeova kuća? Gdje pada najveća zvijezda padalica? Odgovore na ova pitanja valja potražiti u jednom od najromantičnijih gradova regije Veneto – Veroni, i to upravo u adventsko vrijeme. Dok svi hrle prema Austriji na adventske sajmove, u Veroni će vas dočekati Mercatino di Natale, božićni sajam i jedinstvena izložba – Jaslice svijeta, koja se održava upravo u areni.

Na izložbi su skupljeni radovi, njih čak 400, iz velikih međunarodnih muzeja, ali i privatnih zbirki, koji se izloženi u posebnom okruženju antičke arene, a čine bajkovit svijet, posebno uz efekte svjetla i glazbe te projekcija koje će vas na trenutak barem u mašti odvesti u Betlehem. I ove godine u jednom kutu arene bit će izložene jaslice iz Hrvatske koje je izradila kiparica s Grobinštine Margareta Kristić, a koje su ove godine u paškoj nošnji. Komet koji simbolično iz arene pada na Piazza Bra jedna je od najvećih skulptura na svijetu.

Izložba jaslica otvorena je svakog dana do 20 sati. No, osim arene i jaslica, u Veroni vas očekuju i ulice na kojima se dogodila tragična ljubavna priča dvoje mladih, a koju je Shakespeare iskoristio kao nadahnuće za svoj roman. Julijina kuća možda će vas iznenaditi skromnošću, no vratite li se u mislima na trenutak u vrijeme kada su mladi ljubovali, bila je i više nego palzzo dostojan ugledne obitelji.

Donedavno su u predvorju bile telefonske govornice s kojih se moglo nazvati voljenog ili voljenu ako niste u paru, a danas je taj prostor ispunjen stotinama poruka napisanih na papirićima ili išaran markerima. Vrata i ograde u dvorištu popločanom oblucima do zadnjeg su milimetra ispunjeni lokotima s ljubavnim zavjetima, a baš se svi žele slikati s Julijina balkona. Ulaz se naplaćuje pa kad ste već u kući, vrijedi je razgledati, a tek na povratku stupite na balkon.

U atriju pred kućom nalazi se i brončani kip koji simbolizira Juliju, a novovjekovna “legenda” koja je zapravo u službi turističke promidžbe Verone kaže da će vam se, dodirnete li Julijinu desnu dojku, osmjehnuti sreća u ljubavi. Ima li istine u tome ili ne, zaključite sami, no nemojte se iznenaditi kada vidite da je na mjestu dodira – rupa! I metal ima dušu.

SAVJET plus: Jednodnevni 250 kn (Autoturist), 260 kn (Best Travel) 260 kn (Galileo) Dvodnevni: 550 kn (Mondo Putovanja) 550 (Elisa), 590 kn (Best Travel) , 690 kn (Integral)     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije