Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plus rakija i kulen

Hrvatska hit-destinacija raskošne gastronomije i prirodnih ljepota

Piroš čizma
Foto: Rino Gropuzzo
1/6
05.01.2014.
u 17:50

Piroš čizma u Suzi nudi tradicionalne specijalitete – riječnu ribu, divljač i povrće iz ekouzgoja – reinterpretirane na suvremen način i s elementima mediteranske kuhinje

Znanstvenica svjetskog ugleda Irena Ateljević, koja se bavi problemima održivog razvoja, u našim kontinentalnim regijama prepoznaje goleme turističke potencijale, namijenjene gostima koji vole boraviti u šumama, šetati uz rijeke, sudjelovati u berbama i udisati svjež zrak umjesto da se prže na suncu i naguravaju na plažama.

Jedna je od takvih hit-destinacija Baranja, nedovoljno otkrivena vinarska, gastronomska, krajobrazna, povijesno-spomenička, multikulturalna i turistička ljepota sjeveroistočnog dijela Hrvatske.

Smještena između Drave i Dunava, Baranja posjetiteljima nudi izvrsna vina, pravu raskoš tradicionalne gastronomije, ugodan smještaj u seoskim domaćinstvima, bogatstvo kulturno-povijesnih znamenitosti i uživanje u prirodnim ljepotama, od nepreglednih šumskih površina i plodnih polja do svjetskog fenomena Parka prirode Kopački rit.

Iskustvo iz Italije

Baranja u prijevodu s mađarskog jezika (Baranya) znači vinska majka. Osim veličanstvenih beljskih vinograda i fascinantne Vinarije Belje, važnog preporodnog elementa cijelog područja, iznimno važnu ulogu imaju mali baranjski vinari, ali i sve hrabriji pokušaji ugostitelja da obogate gastronomsku ponudu tog kraja poznatog po vrhunskoj kvaliteti ekološki uzgojenih namirnica.

Jedan je od takvih primjera restoran Piroš čizma (Crvena čizma) u baranjskom mjestu Suza s većinskim mađarskim stanovništvom, koji nudi i smještajne kapacitete, a zajedničkim ga snagama vode enologinja Ana Gašparović, diplomirala na Veleučilištu u Požegi, i Robert Pinto, diplomirao sociologiju, talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Pomalo čudna mediteransko-baranjska kombinacija, ali i pravi primjer emotivnog, profesionalnog i kreativnog sjedinjenja kontinentalne i mediteranske Hrvatske. Upoznali su se na branju maslina na otočiću Ravi u zadarskom arhipelagu i otad su nerazdvojni, između ostalog povezani i strastvenim odnosom prema hrani i vinu.

Robert je kuhar, koji je kuhanje zavolio još u djetinjstvu učeći ga od svoje bake u Zadru, a Ana stručnjakinja za vina, ali i sve druge poslove vezane uz vođenje restorana. Pinto je godinama kuhao u restoranima u Italiji, u Veneciji i na Lago di Comu, ali i na luksuznim kruzerima. S partnerom je u Italiji vodio i vlastiti restoran, a nakon gotovo dvadesetogodišnjih krstarenja talijanskim ugostiteljstvom, napokon se 2010. vratio u Hrvatsku i zaposlio kao chef u zadarskom restoranu Kornat. Iste je godine upoznao Anu i s njom krenuo u baranjsku avanturu.

U Piroš čizmi priprema baranjske specijalitete – riječnu ribu, divljač, obilje povrća iz vlastitog ekouzgoja – reinterpretirane na suvremen način, s mnogim elementima mediteranske kuhinje. U sklopu je restorana i lovačka sala za posebne prigode, ali i Kapelica vina s najboljim baranjskim etiketama, kao što su Damir Josić, Slavko Kalazić, Lajoš Kolar, Mihajl Gerštmajer i mnogi drugi mali vinari, sve poznatiji na hrvatskoj vinskoj sceni.

Sve što nude u svom restoranu, od inoviranog tradicionalnog menija do vrhunskih vina, Ana i Robert nazivaju “zbiljom baranjskog obilja”.

Plus rakija i kulen

Za posjeta Baranji, osim uživanja u izvrsnim vinima i rakijama, vrhunskom kulenu, riječnoj ribi i divljači, oduševit će vas i multikulturalnost te regije, od narodnih običaja do vjerske pripadnosti, vidljivih na svakom koraku.

Suživot Hrvata, Mađara, Nijemaca i Srba na zavidnoj je razini, a mještani Suze osobito su ponosni što su u njihovu malom mjestu čak tri crkve: katolička, pravoslavna i protestantska.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije