Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ginekolog otkrio nevjerojatan razlog zašto većina žena mjesečnicu dobije u četvrtak ili petak

shutterstock
31.01.2024.
u 10:30

'Novo istraživanje, koje će biti objavljeno na temelju više od 300.000 analiziranih menstrualnih ciklusa, pokazuje da kod većine žena ciklusi počinju u četvrtak ili petak'.

Prema novom istraživanju, ženski menstrualni ciklusi uopće nisu usklađeni s promjenama mjesečevih mijena. Desetljećima su gurui alternativnog zdravlja tvrdili da mjesečevi ciklusi utječu na naš san i stoga se mogu koristiti za predviđanje kada će vam doći mjesečnica. No, to je potpuni mit, prema novom istraživanju europskih znanstvenika, koje je na društvenim mrežama predstavio njujorški stručnjak za plodnost dr. Steven Palter, piše Daily Mail.

'Novo istraživanje, koje će biti objavljeno na temelju više od 300.000 analiziranih menstrualnih ciklusa, pokazuje da kod većine žena ciklusi počinju u četvrtak ili petak', rekao je dr. Palter u isječku objavljenom na svom TikTok kanalu, gdje ima 187.000 pratitelja.

 

@stevenpaltermd does your period start on a Thursday or Friday? most women it does in this research study ! #period #womenshealth #infertility #ttc #foryour #xyzcba ♬ original sound - Steven Palter, MD

Dr. Palter pokazao je gledateljima intrigantan grafikon koji pokazuje da je većina ciklusa u uzorku započela u jednom od ta dva dana. Također, najmanje je vjerojatno da će ciklusi početi u utorak. Zatim je objasnio da su znanstvenici također analizirali jesu li menstrualni ciklusi žena na bilo koji način povezani s 28-dnevnim lunarnim ciklusom, kao što se dugo sugeriralo.

'To zapravo uopće nije povezano s punim Mjesecom', rekao je, 'Liječnici koji se bave neplodnošću misle da je većini žena prvi dan mjesečnice kada je puni mjesec, ali to nije istina'. Kako onda može biti da je prvi dan mjesečnice povezan s danom u tjednu?

VEZANI ČLANCI: 

Hipoteza je, objašnjava dr. Palter, da je to povezano s vašim obrascima spavanja, prehrane i stresa. A, smatra se, da su stresni ili naporniji dani ranije tijekom tjedna, u usporedbi s krajem, kako se vikend približava.

Prethodne studije pokazale su da povećani stres, koji također može biti potaknut nedostatkom sna, može uzrokovati porast razine hormona kortizola, što ometa reproduktivne hormone koji određuju kada će vam doći mjesečnica. Dr. Palter je dodao da je obrazac najjači za žene s normalnom dužinom ili duljim ciklusima (28 dana+), a manje je primjenjiv na one s kraćim ciklusima.

Je li zapravo potrebno zatvoriti poklopac WC školjke prije puštanja vode? Evo što kažu stručnjaci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije