Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Festival vina: Dodijeljene Večernjakove 
čašice najboljima

Među najmlađim vinarima koji su nastupili na Festivalu jest i 24-godišnji Korčulanin Ljubo Kunjašić - Kunjas iz Smokvice koji obiteljsku tradiciju vinogradarstva i 25 tisuća loza pretvara u uspješno vinarstvo
26. studenoga 2011. u 16:06 7 komentara 10 prikaza
'25.11.2011., Zagreb - 6. medjunarodni festival vina i kulinarstva u hotelu The Regent Esplanade.  Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Hladika/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/8

Šesti Međunarodni festival vina i gastronomije hotel The Regent Esplanade pretvorio se u promenadu najeminentnijih imena hrvatskog vinarstva i svih zaljubljenika i štovatelja vina. Kroz dvorane u kojima su izlagali vinari iz sedam zemalja u dva je dana prošlo više tisuća posjetitelja koji su kušali vina i delicije 250 izlagača. Posebnu pažnju privukli su bordoški vinari, jedna od najuglednijih Grand Cru Classé vinarija St. Emiliona. Karizmatični voditelj Yannick Eveneou ostavio je bez daha sudionike radionice predstavljajući vertikalu top linije vina, Château La Dominiquea od 2001. do 2008. godine i planirane aktivnosti vinarije na hrvatskom tržištu.

Čule su se i priče o slabo poznatim dalmatinskim autohtonim sortama koje nisu razvikane kao plavac mali ili pošip, ali su zato pune karaktera i kuriozitet su u odnosu cijene i kvalitete te o bijelim sortama koje predstavljaju neostvareni potencijal i bogatstvo Dalmacije, poput bogdanuše, maraštine i pošipa. Posebnu pažnju privukao je Moreno Degrassi, kralj istarskih kupaža i njegov brend Terre Bianche. Godište 2007. Riserva našlo je potvrdu i na međunarodnoj sceni – okitili su se medaljama Decantera i IWC-a, a kupažom od 4 sorte: Malvazija istarska, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Viognier također.

Ponajboljim vinarima diplome je uručio glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić.
- Respektabilni žiri odabrao je najbolja od najboljih vina koje smo tijekom cijele godine predstavljali na stranicama naših novina. Čestitam vinarima i žiriju te se nadam da se vidimo i dogodine, rekao je Ogurlić najavivsi tako nastavak Večernjakovih čašica.

Među najmlađim vinarima koji su nastupili na Festivalu jest i 24-godišnji Korčulanin Ljubo Kunjašić - Kunjas iz Smokvice koji obiteljsku tradiciju vinogradarstva i 25 tisuća loza pretvara u uspješno vinarstvo. Uz pomoć roditelja i strica te iskustvo djeda, koje se među Kunjašićima prenosi već osam generacija, mladi Ljubo obiteljski je podrum učinio premalenim za sav pošip koji želi proizvesti i napuniti u boce te predstaviti vinskim znalcima.

– To je vino koje najjednostavnije možemo opisati crnim vinom u bijelom tijelu, vino u koje smo uložili ljubav, krv, znoj, suze i žuljeve i koje priča priču o Korčuli – kaže mladi vinar. Uzor mu je, kaže Michael Dobrović, jedan od najvećih vinskih autoriteta na južnoj hemisferi, Hrvat koji živi, radi i svjetske uspjehe postiže u Južnoafričkoj Republici. Iza Ljube je prva samostalna berba i 15 tisuća boca pošipa.

Festival vina pratila je i humanitarna večera s aukcijom vrhunskih arhivskih vina, a prihod je namijenjen Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu. Licitirana su i raritetna vina poput Gaja Barbaresco iz 1982. godine koje je prodano za 4,5 tisuća kuna. Prikupljeno je čak 36.880 kuna, bez dobrovoljnih priloga gostiju s večere, a neka od vrhunskih vina i dalje čekaju kupce.

VELIKO ZLATO OSVOJILO JE 16 HRVATSKIH I

VELIKO ZLATO OSVOJILO JE 16 HRVATSKIH I 9 UVOZNIH VINA

Večernji list, kao višegodišnji medijski pokrovitelj Festivala, dodijelio je i ove godine zlatne i velike zlatne diplome, s četiri i pet Večernjakovih čašica ponajboljim vinima i vinarima.

Veliko zlato osvojilo je 16 hrvatskih i 9 uvoznih vina, a zlato 59 domaćih i 21 strano vino.

Ukupno je ocijenjeno više od 210 vina s našeg tržišta, iz maloprodaje u vinotekama, dakle vina koja su svakodnevno dostupna kupcima, a nisu posebno pripremana za natjecanja. Ocjenjivači su bili informirani samo o godini berbe i stupnju (eventualnog) ostatka neprevrela šećera, a nisu znali je li riječ o domaćem ili stranom vinu, kao ni o kojoj se sorti radi.

Vino je ocjenjivano u javnim prostorima,

Vino je ocjenjivano u javnim prostorima, u hotelima Antuniović i Dubrovnik, dakako anonimno, metodom do maksimalnih 100 bodova.

U 2011. vina su ocjenjivali Večernjakovi žiriji u kojima se izredalo 30-ak ocjenjivača: enologa, vinara, vinogradara, vinskih tregovaca, ugostitelja i specijaliziranih novinara

 

VEČERNJAKOVE ČAŠICE PET ČA&Scaro

VEČERNJAKOVE ČAŠICE

PET ČAŠICA domaći:

Benvenuti Corona Grand, 2009.,ob. Benvenuti, Kaldir, Lučica Bibich riserva, 2008.,Vina Bibich, Plastovo

PET ČAŠICA strani:

I Capitelli passito, 2006., Anselmi, Italija; Landskroon Shiraz,2007., Landskroon, JAR

ČETIRI ČAŠICE domaći:

Graševina Adžić, izvorna berba, 2009.,ob Adžić, Kutjevo; Malvasija dubrovačka, 2009., ob. Crvik

ČETIRI ČAŠICE strani:

Castillo Perelada 3 Fincas, 2007., Perelada, Španjolska, Afincado Cabernet Sauvignon Terrazas,2004., B.Chandon, Argentina

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti