Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni festival

Festival vina: Dodijeljene Večernjakove 
čašice najboljima

'25.11.2011., Zagreb - 6. medjunarodni festival vina i kulinarstva u hotelu The Regent Esplanade.  Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Hladika/PIXSELL'
1/8
26.11.2011.
u 16:06

Među najmlađim vinarima koji su nastupili na Festivalu jest i 24-godišnji Korčulanin Ljubo Kunjašić - Kunjas iz Smokvice koji obiteljsku tradiciju vinogradarstva i 25 tisuća loza pretvara u uspješno vinarstvo

Šesti Međunarodni festival vina i gastronomije hotel The Regent Esplanade pretvorio se u promenadu najeminentnijih imena hrvatskog vinarstva i svih zaljubljenika i štovatelja vina. Kroz dvorane u kojima su izlagali vinari iz sedam zemalja u dva je dana prošlo više tisuća posjetitelja koji su kušali vina i delicije 250 izlagača. Posebnu pažnju privukli su bordoški vinari, jedna od najuglednijih Grand Cru Classé vinarija St. Emiliona. Karizmatični voditelj Yannick Eveneou ostavio je bez daha sudionike radionice predstavljajući vertikalu top linije vina, Château La Dominiquea od 2001. do 2008. godine i planirane aktivnosti vinarije na hrvatskom tržištu.

Čule su se i priče o slabo poznatim dalmatinskim autohtonim sortama koje nisu razvikane kao plavac mali ili pošip, ali su zato pune karaktera i kuriozitet su u odnosu cijene i kvalitete te o bijelim sortama koje predstavljaju neostvareni potencijal i bogatstvo Dalmacije, poput bogdanuše, maraštine i pošipa. Posebnu pažnju privukao je Moreno Degrassi, kralj istarskih kupaža i njegov brend Terre Bianche. Godište 2007. Riserva našlo je potvrdu i na međunarodnoj sceni – okitili su se medaljama Decantera i IWC-a, a kupažom od 4 sorte: Malvazija istarska, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Viognier također.

Ponajboljim vinarima diplome je uručio glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić.
- Respektabilni žiri odabrao je najbolja od najboljih vina koje smo tijekom cijele godine predstavljali na stranicama naših novina. Čestitam vinarima i žiriju te se nadam da se vidimo i dogodine, rekao je Ogurlić najavivsi tako nastavak Večernjakovih čašica.

Među najmlađim vinarima koji su nastupili na Festivalu jest i 24-godišnji Korčulanin Ljubo Kunjašić - Kunjas iz Smokvice koji obiteljsku tradiciju vinogradarstva i 25 tisuća loza pretvara u uspješno vinarstvo. Uz pomoć roditelja i strica te iskustvo djeda, koje se među Kunjašićima prenosi već osam generacija, mladi Ljubo obiteljski je podrum učinio premalenim za sav pošip koji želi proizvesti i napuniti u boce te predstaviti vinskim znalcima.

– To je vino koje najjednostavnije možemo opisati crnim vinom u bijelom tijelu, vino u koje smo uložili ljubav, krv, znoj, suze i žuljeve i koje priča priču o Korčuli – kaže mladi vinar. Uzor mu je, kaže Michael Dobrović, jedan od najvećih vinskih autoriteta na južnoj hemisferi, Hrvat koji živi, radi i svjetske uspjehe postiže u Južnoafričkoj Republici. Iza Ljube je prva samostalna berba i 15 tisuća boca pošipa.

Festival vina pratila je i humanitarna večera s aukcijom vrhunskih arhivskih vina, a prihod je namijenjen Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu. Licitirana su i raritetna vina poput Gaja Barbaresco iz 1982. godine koje je prodano za 4,5 tisuća kuna. Prikupljeno je čak 36.880 kuna, bez dobrovoljnih priloga gostiju s večere, a neka od vrhunskih vina i dalje čekaju kupce.

Komentara 7

PI
Pita
11:27 27.11.2011.

U Hrvatskoj ne postoji kultura pijenja vina samo oblokavanje!

OB
-obrisani-
12:06 27.11.2011.

Tu smo najjaci,...u se, na se i podase.

DP
doktor PRIMARIJUS
18:40 26.11.2011.

moja najbolja vina su SIROVICA i RIBAR POZDRAV vinoljubcima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije